Tipy na víkend v Pardubickém kraji: historickým vlakem na burčák nebo do Letohradu za houbami

10. září 2020

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výstavy i akce. Vydejte se na turistický pochod do Libchav nebo přijďte poznat významné umělce z Poličky.

V sobotu ve 13:03 z pardubického hlavního nádraží vyráží historický motoráček. Po půl hodině jízdy můžete vystoupit v Cholticích a dále pokračovat na zámek, kde se pořádají Burčákové slavnosti. Pro ty, kdo si budou slavnosti užívat plnými doušky a nebude se jim chtít zpátky na nádraží pěšky, bude u zámku připravený autobus v 16:45 a 17 hodin. Historický vlak pak z Choltic odjíždí v 17:20.

Do Libchav pěšky, na kole nebo s kočárkem

V areálu za farou v Dolních Libchavách se koná pátý ročník Libchavského šlapáčku. Turistický pochod začíná v sobotu v jedenáct hodin registrací účastníků. Poté si můžete zvolit jednu z cest, kterou se vydáte, ať už pěšky, na kole nebo s kočárkem. Odpoledne je pak zajištěné bohaté občerstvení a vystoupení folkové kapely Karolína nebo ohňové představení skupiny Krejčata. Akce je vhodná i pro děti, pro které je připravená lanovka, pěnová party, kouzelník a mnoho dalších her.

Víkend pro milovníky hub

Po celý víkend bude na zámku Letohrad probíhat výstava hub. Slavnostní zahájení je naplánováno na páteční sedmnáctou hodinu. Na výstavě uvidíte nejen zajímavé přírodní exponáty, ale poslechnete si také odborný výklad nebo můžete využít houbařskou poradnu. Akce se ale bude konat jen za příznivého počasí.

Pokud by vám jeden houbařský zážitek nestačil, můžete se v sobotu od deseti hodin vydat také do Krasíkova. Tam najdete v místní hospůdce historicky druhou mykologickou výstavu.

Polička, město plné umělců

Díla třinácti významných umělců bude v sobotu od čtrnácti hodin vystavovat poličské muzeum. V 73. uměleckém salonu s tématem 13 v Poličce organizátoři vybrali autory, kteří se v Poličce narodili nebo tam žijí a jejich tvorba přesahuje regionální hranice. Mezi takové umělce patří třeba Veronika Šrek Bromová, Pavel Herynek nebo Markéta Kolářová. Na vernisáži budou přítomní nejen všichni autoři děl, ale také dámské vokální kvarteto ZEVL se svým vystoupením.

„Tradice Východočeských uměleckých salonů v Poličce započala v roce 1941. Od té doby se na nich představilo více než 700 umělců. Témata salonů se pravidelně obměňovala. Počáteční ročníky představovaly především tradiční krajinomalbu a teprve počátkem 60. let směřoval výběr k živým současným proudům moderního umění. Letošní ročník se svým zaměřením vrací k salonům z let 1989 a 1995, tou spojnicí je místní příslušnost vystavujících výtvarníků,“ doplňuje kunsthistorik muzea PhDr. David Junek.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.