Tipy na víkend v Pardubickém kraji: kovářský workshop ve Svitavách i cestovatelský festival

12. listopad 2021

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výstavy i akce. Přijďte si zahrát deskové hry do Vysokého Mýta, prohlédněte si železniční modely v Pardubicích nebo se přijďte podívat na pohádku do Chrudimi.

Od pátku do neděle si můžete ve Vysokém Mýtě zahrát nejrůznější deskové hry. V Klubu deskových her Fénix budou mít návštěvníci na výběr z více než 2000 her. Na akci bude také jídlo, pití a zkušení hráči, kteří vysvětlí pravidla.

Minerály, šperky i fosilie

V sobotu bude v Pardubicích 50. Mezinárodní výstava minerálů. Můžete ji navštívit od 8:30 do 16 hodin ve Výstavním centru IDEON. Uvidíte tam nejrůznější minerály, šperky i fosilie.

Na vláčky do pardubického depa

Modelářská burza bude v sobotu v kulturní místnosti železničního depa v Pardubicích. Od 8 hodin si tam můžete prohlédnout, vyměnit, prodat nebo koupit nejrůznější modely vlaků a železnic. Akce skončí podle zájmu návštěvníků, nejpozději ale ve 12 hodin. Bližší informace se dozvíte na stránkách www.motoracek.cz.

Kovářem na jeden den

Práci kováře si můžete vyzkoušet v sobotu ve svitavském muzeu. Od 8 do 16 hodin tam bude kovářský workshop. Naučíte se pracovat s kovářským nářadím a vytvoříte si vlastní výrobky. Veškeré podrobnosti najdete na webu muzea.

Dobrodružství z celého světa

V sobotu začíná Cestovatelský festival. V Kongresovém centru Paláce Pardubice budou až do příští neděle nejrůznější cestovatelé vyprávět o jejich dobrodružstvích. Třeba Milan Václavík vysvětlí, jak chutná tarantule nebo smažený štír. Martin Havelka zase popíše jeho cestu traktorem do Švédska. Přesný program najdete na stránkách www.cestovatelskyfestival.cz.

Pohádkový víkend v Chrudimi

V Muzeu loutkářských kultur v Chrudimi bude pohádkový víkend. V sobotu od 15 hodin uvidíte představení Divadla jednoho Edy o pěstounské péči. Na toto téma pak naváže beseda s vedoucím Centra náhradní rodinné péče Petrem Čadou a pěstounkou Michaelou. Na neděli je pak připravené loutkové představení Medvědí princ. Organizátoři doporučují udělat si dopředu rezervaci. Kontakt najdete na webových stránkách muzea.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.