Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Ukliďme Česko nebo jazzový festival v Poličce

4. duben 2024

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Zúčastněte se zahájení sezóny holického nebo chrudimského muzea, přivítejte jaro v Pohádkové zahradě v Pardubicích nebo zajděte na festival dokumentárních filmů do Ústí nad Orlicí.

V Africkém muzeu Dr. Emila Holuba v Holicích v sobotu zahájí novou sezónu. Od 14 hodin tam můžete zajít na vernisáž výstavy tanzanského umění. Od 15 hodin je pak naplánovaná přednáška o afrických domorodých kmenech a jejich kultuře.

Vítání jara se zvířaty

V pardubické Pohádkové zahradě budou v sobotu návštěvníci vítat jaro. Připravená je kouzelná stezka, stavění májky, jarní dílničky i vynášení Moreny. Akce začne v 10 hodin.

Pohádková zahrada Pardubice

Muzeum pro malé i velké

V chrudimském Muzeu barokních soch v sobotu začíná nová sezóna. Od 9 hodin se tak můžete zúčastnit komentované prohlídky zaměřené na historii kapucínského kláštera a zahrad. Od 10 do 14 hodin budou moct děti vyrazit na stezku s úkoly. Na 14. hodinu je pak naplánovaný písničkový program od Divadélka Kůzle.

Jeden svět

Do Ústí nad Orlicí můžete zajít na festival dokumentárních filmů o lidských právech. Od soboty budou pořadatelé po celý týden na Malé scéně promítat tematické filmy. Výtěžek z akce půjde na dobročinné účely. Program najdete na stránkách www.js.spousti.cz.

Ukliďte své okolí

V rámci akce Ukliďme Česko můžete o víkendu vyrazit na několik míst v kraji a pomoct s údržbou. V sobotu se bude uklízet třeba v Pardubicích okolo Jesenčanského potoka, na Knížecí louce v Moravské Třebové nebo na Libáni v Nasavrkách. Podívejte se na mapu, kde všude se bude uklízet.

Velikonoční i jarní tradice

Až do příští neděle můžete v Hlinsku navštívit Velikonoce na Betlémě. Pro návštěvníky tam jsou připravené komentované prohlídky areálu doplněné o tradiční velikonoční a jarní obyčeje. Tuto sobotu si tam navíc budete moct vyzkoušet zdobení kraslic voskem.

Na jazz do Poličky

V sobotu v Poličce začíná jazzový festival. První vystoupení si můžete poslechnout od 21 hodin v Divadelním klubu. Další koncerty pak budou v průběhu následujících dvou týdnů. Program je na stránkách www.jazz.policka.org.

Jarní vycházka

Na vycházku za dymnivkami se můžete vydat v neděli do Úhřetické Lhoty na Pardubicku. Zájemci se sejdou v 9 hodin u obecního úřadu, odkud se vydají do rozkvetlého lužního lesa. S sebou si vezměte vhodnou obuv a oblečení do podmáčeného terénu.

Spustit audio

Související