Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Velká pardubická, motoráček i výstavy hub

7. říjen 2022

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výstavy i akce. V neděli je Velká pardubická, v Holicích můžete oslavit výročí Emila Holuba nebo se podívejte do nově otevřené jedlé zahrady v Řestokách.

V Holicích slaví 175. výročí narození Emila Holuba. Při této příležitosti ve městě uspořádali speciální program. V pátek se můžete těšit na mobilní planetárium a v sobotu bude otevřené Africké muzeum Dr. Emila Holuba. Kromě stálé expozice věnované tomuto holickému rodákovi tam bude připravený také program pro děti.

Nenechte si ujít Velkou pardubickou

Na neděli je naplánovaný 132. ročník Velké pardubické. Program začne v 11 hodin slavnostním zahájením. Od 11:30 se pak můžete přijít podívat na různé závody. Ten hlavní bude ale až v 16 hodin. Podrobné informace najdete na stránkách www.zavodistepardubice.cz.

Jedlá zahrada neskrývá jen jídlo

V Mateřské škole Řestoky na Chrudimsku bude v sobotu slavnostní otevření jedlé školní zahrady. Od 10 hodin tam budou pro děti připravené dílničky s kovářem, tkadlenou, jógou nebo lukostřelbou. Návštěvníci se tam dozví také o novém způsobu zavlažování, ochutnají výpěstky regionálních pěstitelů a budou se moct zapojit do soutěže o nejlepší podzimní koláč.

Pardubice ožijí slavnostmi

Po celý víkend můžete v Pardubicích navštívit podzimní městské slavnosti. Pořadatelé pro návštěvníky připravili jízdy v kočárech taženými koňmi, přehlídku historických automobilů, pouliční umění, módní přehlídky, Pernštejnské tržiště a mnoho dalšího. Na Pernštýnském náměstí budou navíc hudební vystoupení. Třeba v sobotu večer se můžete těšit na koncert zpěvačky Lenny.

Historická vozidla: poslední šance

Pardubický spolek historie železniční dopravy ukončuje letošní sezónu. Tento víkend tak máte poslední možnost svézt se historickými vozidly. Trolejbusy budou po Pardubicích jezdit v sobotu na trase z Dubiny přes centrum do Polabin. Historické motoráčky zase vyjedou v neděli z pardubického hlavního nádraží na dostihové závodiště. Jízdní řád najdete na stránkách www.motoracek.cz.

Houbové výstavy, přednášky i pochoutky

Mykologické výstavy budou o víkendu v České Třebové a Litomyšli. V České Třebové navíc můžete v pátek od 18 hodin zajít na přednášku Martina Mičky na téma Voskovky jsou houby. Výstava bude otevřená v ekocentru Podorlicko v sobotu od 9 do 17 hodin a v neděli od 9 do 14 hodin.

V Litomyšli najdete výstavu v restauraci Veselka. V sobotu od 10 do 17 hodin a v neděli od 10 do 14 hodin si tam budete moct nejen prohlédnout nejrůznější houbařské nálezy, ale také ochutnat různé houbové speciality.

Spustit audio

Související