Tolik práce hrobník nepamatuje. Pardubické krematorium muselo přidat směnu

13. listopad 2020 08:52

Pardubické krematorium muselo přidat další obřadní den. V říjnu i na začátku listopadu se totiž zvýšila úmrtnost. Zatímco loni bylo průměrně 350 žehů za měsíc, jen za minulý týden jich měli 175. Kvůli tomu muselo vedení hřbitovů i přerozdělit práci a omezit úklid areálu, je totiž potřeba víc lidí na kopání hrobů.

V zimě pomůže sbíječka

Vykopání hrobu o hloubce jeden a půl metru zabere hrobníkovi celý den. „Někdy je tam opravdu tvrdý písek a to lopata nevezme, to musíme se sbíječkou.“ Podle něj práce za poslední dobu výrazně přibylo.

Hrob musí hrobník vykopat a pak také zaházet. „Jestli jsem to dobře počítal, je to dvacet kubíků tenhle týden. Kopeme ve dvou, sám to člověk dělat nesmí.“

Hroby na hřbitově v Pardubicích

Směny v krematoriu

„Listopad je tradičně měsíc, kdy více lidí zemře, ale v letošním roce je ten nárůst vyšší, než jsou průměry za léta minulá,“ říká vedoucí Pardubických městských hřbitovů Monika Jelínková. Pardubické krematorium v téhle souvislosti muselo rozšířit provoz služeb. „Krematorium pálí šest dnů v týdnu, standardně je to pět dní. Chodíme na dvě směny, standardně máme jednu směnu.“

Situace ovlivnila i údržbu pardubických hřbitovů. Na hřbitovech je spadané listí ze stromů, které nemá kdo odklízet. „Na správě hřbitova pracuje běžně pět zaměstnanců, z nichž jeden byl přesunut na práci do krematoria, jeden na převozy zesnulých, dva kopou hroby pro pohřby do země. Zbývající paní zahradnice se s brigádníkem snaží uklidit vše, na co jim síly stačí,“ dodala mluvčí Služeb města Pardubic Klára Stejskalová.

Spustit audio

Související