Dvakrát tolik testů. Nemocnice Pardubického kraje mají dva nové roboty na testování koronaviru

10. listopad 2020 07:33

Krajské nemocnice výrazně zvyšují kapacity laboratoří na vyhodnocování koronavirových testů. Tentokrát skokově o několik set vzorků denně. Získaly totiž dva nové přístroje, které zpracování testů výrazně urychlí.

Čtěte také

V současné době jsou laboratoře Nemocnic Pardubického kraje schopné vyhodnotit kolem 1200 vzorků denně. Nově se ale toto číslo zvýší až na dva a půl tisíce vzorků denně. Každý z nových robotických přístrojů totiž umí vyhodnotit až tisíc testů za den.

Jeden z těchto přístrojů bude umístěný v Pardubicích - fungovat by měl začít od konce tohoto týdne, druhý už od minulého týdne funguje v laboratoři v Orlickoústecké nemocnici. Doteď covidové testy zpracovávaly jen pracoviště v krajském městě a Litomyšli.

Více testů, rychlejší zpracování

Hlavní výhodou nových přístrojů je rychlost, protože technologie umí vzorky rychle zpracovat a připravit pro další měření, další výhodou je automatizace. Do teď se totiž musely některé úkony při zpracovávání vzorků dělat ručně, nebo se na to používaly poloautomatické stroje. Nová robotická technologie ale pracovníkům laboratoří ušetří čas a manuální práci.

Pardubická nemocnice má nový přístroj na analyzování covid testů

Doteď totiž byla kapacita laboratoří kolem 1200 vzorků denně, a pokud jich bylo víc, vypomáhaly s jejich zpracováním i laboratoře v jiných krajích. Proto nemohly krajské nemocnice pacientům zaručit, že jim do druhého dne přijde SMS s výsledkem testu.

Teď už by se to stávat nemělo, protože všechny provedené testy budou zvládat zpracovat laboratoře nemocnic Pardubického kraje a tady je odesílání SMS nastavené automaticky. Jakmile je výsledek testu vložený do systému, pacientovi systém hned odešle zprávu. Takže několikadenní prodleva by už měla být minulostí.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související