Tomáš Benedikt Sršeň ještě ani nemá občanku. Ale už doprovází pěvecké hvězdy

6. prosinec 2017

Patří do čtvrté generace akordeonistů v rodině. To se dozvěděl až později. Říká, že na něj akordeon v podstatě zbyl. Teď už jezdí turné s osobnostmi zvučných jmen.

„Je to velký zážitek, poznám nová místa, nové věci, nové lidi. Hraju i fotbal, kromě něj mě baví počítač, mobil a občas se rád prospím,“ říká Tomáš Benedikt Sršeň, který se narodil v roce 2005 a žije v Němčicích u Litomyšle. 

Vstupenka do velkého světa

V roce 2015 si ho vybrala světoznámá rumunská operní pěvkyně Anda Louise Bogza. Doprovázel ji při vánočním koncertním turné. „To byl takový začátek Tomášova hraní na veřejnosti,“ upřesňuje otec Pavel Sršeň. Na letošním turné doprovází Gabrielu Beňačkovou a Editu Adlerovou.

Tomáš Benedikt Sršeň byl hostem ve vysílání

Do profesionální kariéry syna Pavel Sršeň rozhodně tlačit nechce. „Člověk musí mít opravdu ostré lokty, aby prorazil. Akordeon navíc není typickým nástrojem pro uživení v orchestru, ve filharmonii. Pouze se přizvává pro jednotlivá čísla a jednotlivé skladby. Kdyby se chtěl akordeonem uživit, musel by přijít na trh s nějakým projektem, který vyplní díru na trhu.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio