Tři čtvrtě kilometru v oblacích. Na Dolní Moravě otevírá nejdelší visutá lávka na světě

9. květen 2022 14:27

V Pardubickém kraji tento týden otevřou světově unikátní stavbu. Horský resort v Dolní Moravě návštěvníkům zpřístupní nejdelší visutou lávku pro pěší na světě. Most je dlouhý skoro tři čtvrtě kilometru a jestli trpíte závratěmi, asi to nebude nic pro vás.

Most dlouhý 721 metrů je v nejvyšším místě 95 metrů nad terénem. Podle majitele firmy, která visutou lávku postavila, Radka Ondrucha bylo technicky nejnáročnější bylo pro stavbaře dostat nosná lana přes údolí z jedné strany na druhou.

Na každé straně drží unikátní lávku jedna masivní betonová patka, která je ukotvena do podloží pomocí 24 metrů hlubokých mikropilotů.

Na lávce návštěvník vnímá počasí víc než kde jinde. Vítr s ocelovou konstrukcí citelně pohybuje. Dynamiku lávky ve větru omezují hlavně stabilizační lana. Lávka je vybavena 1,2 metru vysokým nerezovým zábradlím. Samotný pohyb lávky je podle provozovatele součástí adrenalinového zážitku.

Unese 500 lidí najednou

Na lávce se v jeden moment může pohybovat až 500 lidí, v prvních 14 dnech provozu budou na novou atrakci pouštět poloviční počet návštěvníků.

Podle ředitele horského resortu na Dolní Moravě Martina Palána je světové prvenství lávky neplánovaný bonus. „To se stalo až po skutečném změření délky mostu a rešerší podobných projektů jsme dospěli k tomu, že nám v tuto chvíli patří to první místo,“ řekl Palán.

Nejdelší visutý most pro pěší na světě Na Dolní Moravě bude pro návštěvníky otevřený od pátku 13. května.

autoři: Josef Ženatý , pta

Související