Tuněchodští zemědělci zahájili předčasnou sklizeň cukrovky

13. září 2002

Tuněchodští zemědělci zahájili předčasnou sklizeň cukrovky. Podle ředitele První akciové zemědělské společnosti Tuněchody Františka Hromádka by měla řepa zůstat ještě minimálně 14 dní na poli. Ke sklizni ale zemědělce tlačí cukrovar v Hrochově Týnci:

"Tahle situace už se objevila minulý rok, když cukrovar Hrochův Týnec a oni nás tlačí do předčasné sklizně. Je to otázka trochu financí, protože sice nějaký příplatek na to dávají, na tu předčasnou sklizeň, ale nikdy se nevyrovná tomu, co by ta řepa ještě narostla, dejme tomu za dalších 14 dní. Já si myslím, že minimálně 50 metráků z hektaru by tam ještě narostlo."

pole
autor: ba
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.