Umělecký rozmach tvorby Antonína Slavíčka skončil předčasně. Byl mistrem v zachycení pohybu na obraz

21. červen 2024

Malířský styl impresionismus se sice zrodil ve Francii, ale má i své české představitele. A jedním z těch nejvýraznějších byl i Antonín Slavíček.

Narodil se roku 1870 v Praze. Začínal jako krajinář a tudy se propracoval k novému uměleckému stylu. Jeho vztah k Praze, kde prožil dětství, byl však pro jeho tvorbu důležitý. Mnoho jeho obrazů zachycuje různorodá pražská zákoutí. Slavíček se v nich zabývá jak historickým kouzlem atmosféry města, tak i anonymitou člověka v davu a vlastními pocity.

Další významnou částí Slavíčkovy tvorby jsou motivy lesa, kde plně využil své mistrovství v zachycení pohybu a rozechvělého světla. Výjimečnou ukázkou jeho práce je například obraz U nás v Kameničkách, na kterém zvěčnil svou oblíbenou vísku.

Umělecký rozmach tvorby Antonína Slavíčka však skončil předčasně. V létě roku 1909 pobýval s rodinou v Orlických horách a 10. srpna při koupání ve studené řece Zdobnici ho ranila mrtvice. Ochrnul na pravou polovinu těla, a to byla pro jeho tvorbu fatální rána. Pokoušel se ještě malovat levou rukou, ale s výsledky byl tak nespokojen, že 1. února 1910 sáhl po střelné zbrani a dobrovolně svůj život ukončil.

Antonín Slavíček v ateliéru
autor: Jan Herget
Spustit audio