Unikátní svitavskou galerií Venkovka projdou denně stovky návštěvníků

1. prosinec 2015
Česko – země neznámá

Na náměstí ve Svitavách najdete středověké i barokní památky. A hned vedle také jednu moderní galerii. Neplatí se v ní vstupné a návštěvní hodiny jsou doslova neomezené. Přestože umělecká díla nikdo nehlídá, za pět let se nic neztratilo. Galerie Venkovka je výstavním prostorem pod širým nebem.

Nachází se v úzké a poměrně krátké uličce, která se jmenuje Pod Věží. Spojuje Wolkerovu alej se svitavským historickým náměstím Míru. Vůbec první vernisáž se ve Venkovce odehrála v roce 2011. Výtvarníci, kteří pocházejí hlavně ze Svitav a okolí, umístili svoje obrazy na zdi domů. Od té doby díla v uličce Pod Věží přibývají.

V září 2015 část expozice výtvarníci obměnili, prostor Venkovky tedy funguje jako skutečná galerie. V současné době si v uličce můžete prohlédnout třicet pět obrazů.

U zrodu Venkovní galerie, tedy Venkovky, stál výtvarník a pedagog Jiří Sehnal, který je zároveň i kurátorem expozice. „Venkovka je místem, kam lidé mohou obrazy kdykoliv přijít obdivovat, umění se tak dostalo k lidem, přímo do ulic. Každý si může vybrat to, co ho zajímá, výtvarné styly jsou velmi pestré. Zatím se mi neozval nikdo, komu by umění v uličce Pod Věží vadilo. Naopak. Jsem pyšný na to, že se nám za těch pět let podařilo poskládat díla tolika zajímavých lidí i výtvarných žánrů,“ říká Jiří Sehnal.

Díla se rodí na netradičních místech

Svitavská Galerie Venkovka ale není jen výjimečným prostorem, výjimečná jsou totiž i místa, na kterých díla svitavských výtvarníků vznikají. Umělci každý rok tvoří v jiném prostředí. V minulých letech se ateliérem stal například interiér Ottendorferova domu, známé Červené knihovny nebo zchátralé prostory jednoho ze svitavských hotelů.

V galerii Venkovka se neplatí vstupné a návštěvní hodiny jsou doslova neomezené

V roce 2015 bylo výtvarnou dílnou psychiatrické oddělení svitavské nemocnice, umělci tvořili na jeho dvoře i v prostorách dílen a terapií. Návštěvníci Venkovky teď mohou obdivovat například rudozlatou Pyramidu Bereniky Požárové, obraz Zasnění Zdeny Kovářové, obraz Kuny britského autora Jona Westona i díla autorů Miroslava Moučky, Světlany Mackové, Václava Košňara, Ivy Sionové a dalších. Všichni Venkovce svá díla propůjčují bez nároku na honorář.

Výtvarníci i návštěvníci, třeba i ti náhodní, se každoročně ve Venkovce setkávají při vernisáži. Při této příležitosti kurátoři tisknou i speciální noviny, tzv. Venkovník, ve kterém si lidé mohou přečíst informace o vzniku uměleckých děl, jejich poslání a také něco málo o jejich autorech.

V září 2015 část expozice výtvarníci obměnili

Za pět let se podle slov zakladatele Venkovky Jiřího Sehnala nic neztratilo a obrazy nikdo nijak závažně nepoškodil. „Když jsme galerii poprvé otevírali, návštěvníci nám říkali, že je to krásné, ale obrazy na zdech domů nevydrží ani týden. Proto jsme založili jakousi bezpečnostní agenturu Boží mlýny, která by všechny, kteří by v uličce Pod Věží něco provedli, potrestala. I když pravda, s odstupem času,“ dodává s úsměvem kurátor Venkovky Jiří Sehnal.

autor: BRA
Spustit audio