Univerzita Pardubice je poprvé v žebříčku nejlepších vysokých škol

14. říjen 2015 09:13

Univerzita Pardubice se poprvé v historii dostala do žebříčku nejlepších vysokých škol na světě jako je Stanford, Harvard nebo Cambridge. Objevila se v něm společně s dalšími osmi českými univerzitami.

Výsledky žebříčku Times Higher Education World University Rankings (THE) zveřejnila mezinárodní agentura v australském Melbourne.

Univerzita Pardubice je mezi 800 nejlepšími univerzitami na světě. Od nejlepší univerzity světa, californského Institutu technologií v USA, dělí Univerzitu Pardubice šest set příček v žebříčku. I tak je to podle zástupců univerzity nečekaný úspěch. Na celém světě totiž funguje asi 16 tisíc vysokých škol.

Čtěte také

Podle organizátorů průzkumu je úspěšná ve třech hlavních ukazatelích, a to je vědecký výkon, kvalita vzdělávání a četnost citací ve světovém odborném tisku. Velký podíl na tom nese chemicko-technologická fakulta, která je tahounem výzkumu, ale velmi dobrou pověst mají třeba i historikové.

V laboratoři ing. J. Opršal s koloidním roztokem stříbra, reakce pozoruje ing. M. Pouzar Ph.D.

Na druhou stranu zmíněný mezinárodní žebříček v tuzemsku vzbudil vášnivé diskuze.

Z průzkumu totiž vyplývá, že tradičně nejlepší tuzemská Univerzita Karlova není českou jedničkou ale dvojkou. V mezinárodním žebříčku ji nečekaně předstihla Vysoká škola báňská v Ostravě, a to vyvolalo diskuze o tom, jak takový žebříček vzniká a jestli není hodnocení zavádějící.

Co na to univerzity?

Univerzity, které se umísťují na předních místech, o významu průzkumu nepochybují. Pak jsou ty, které se cítí na lepší pozici a těm se obvykle nezdá použitá metodika hodnocení. Nakonec jsou ještě vysoké školy, které nečekaly, že by se vůbec mohly dostat mezi elitu, a váží si toho, byť jsou až na chvostu žebříčku jako třeba pardubická univerzita. Podle jejího prorektora pro vědu Jiřího Kulhánka ale žebříčky smysl mají, protože pomáhají školám porovnávat se mezi sebou a zviditelňovat se.


První světová pětka podle žebříčku THE:
1. California Institute of Technology (USA)
2. University of Oxford (Velká Británie)
3. Stanford University (USA)
4. University of Cambridge (Velká Británie)
5. Massachusetts Institute of Technology (USA)

Žebříček THE ovlivňují tyto faktory:

30% váhou vzdělávání a výuka, 30% váhou vědecká pověst školy, 30% váhou vědecké citace, 7,5% váhou mezinárodní kritéria, 2,5% váhou transfer technologií a spolupráci s průmyslem.

autor: wol
Spustit audio