Univerzita Pardubice zřídí pozici školního ombudsmana

3. leden 2024 13:17

Univerzita Pardubice zřídí pozici univerzitního ombudsmana. Funkce se ujme nejspíš od podzimu. Obracet se na něj budou moci studenti a zaměstnanci v případech nevhodného a neetického chování.

Univerzita chce podle mluvčí školy Martiny Mackové nadále vytvářet bezpečné prostředí. V současnosti zaměstnává více než 1200 lidí a vzdělává přes 7000 studujících.

„Budou se na něj moci obracet, pokud se setkají například s projevy šikany, diskriminace, bossingu nebo sexuálního obtěžování. Univerzitní ombudsman či ombudsmanka začne na naší univerzitě působit pravděpodobně už od dalšího akademického roku, tedy od podzimu,“ řekla Macková.

Proti sexuálnímu obtěžování

K tomu škola plánuje další kroky, které podpoří etické chování. Vznikne například komplexní systém hlášení případných případů sexuálního obtěžování a jiného nevhodného chování, škola bude mimo jiné pořádat preventivní programy. Všechny aktivity, které mají zajistit a zajišťují bezpečný prostor, zastřeší konceptem Safe Upce.

„Univerzita Pardubice aktivně usiluje o budování přívětivého a inspirativního prostředí pro své zaměstnance, zaměstnankyně a studující. Naší prioritou je zdokonalovat mechanismy, které vytváří bezpečné prostředí,“ uvedla prorektorka Liběna Černohorská.

Pružná pracovní doba

Nadále chce škola zajišťovat inkluzi a rovné příležitosti. Zahrnuje to například možnost sladění profesního a soukromého života. Mezi ně patří částečné úvazky nebo pružná pracovní doba, přebalovací pulty ve většině budov, vytváření vhodných prostor pro krátkodobý pobyt dětí.

„Plánuje se podpora žen v rozhodovacích pozicích prostřednictvím školení a workshopů, zaměřených na manažerské dovednosti a leadership. Připravuje se akce k Mezinárodnímu dni žen a dívek ve vědě, která představí vybrané vědkyně z Univerzity Pardubice," uvedla prorektorka.

autor: pta | zdroje: ČTK , Univerzita Pardubice
Spustit audio

Související