Úsekové radary v Chrudimi zatím nebudou. Nové vedení města původní plán přehodnotilo

18. prosinec 2018 08:10

Budou, nebo nebudou? Už na jaře měly v Chrudimi u nemocnice měřit rychlost úsekové radary. Příprava se ale zpozdila a teď se zastavila úplně. Nové složení chrudimské radnice má totiž trochu jinou představu než předchozí vedení města.

Předchozí vedení Chrudimi si úsek u nemocnice vybralo proto, že řidiči tam podle testovacího měření povolenou rychlost často překračují, v limitu se držel jen jeden ze čtyř. U nemocnice ve směru na Slatiňany proto měla být namontovaná technika, která by uměla zachytit rychlost nejen ve vybraném úseku, ale navíc by uměla doložit třeba i to, jestli na silnici nejezdí velké nákladní soupravy, které tam mají zakázaný vjezd.

Za tři měsíce devět tisíc pokut. Radary v Hlinsku a okolí nezahálejí

Rychlé auto u přechodu pro chodce

Na začátku září vyhlásilo Hlinsko válku pirátům silnic. Město nakoupilo nové radary, které strážníci zapínají na nejvíce rizikových místech. Za techniku město zaplatilo tři miliony korun. O peníze se ale Hlinsko bát nemusí. Počet přestupků, a tím pádem i pokut, je totiž obrovský.

Nové vedení města si není jisté, jestli je správné se zaměřit jen na jediné místo. Přijatelnější je pro něj například model Hlinska, kde jsou schránky na radary na několika stanovištích, a to nejen v Hlinsku, ale i okolních obcích. Aktivní jsou ale vždycky jen některé z nich.

Radary budou, ale...

Místostarosta Chrudimi (Piráti) Aleš Nunvář vysvětluje, že by tak bylo možné získat přehled o větším území: „My bychom mohli místo jednoho úseku, který bude velmi důkladně úsekově měřen, obsáhnout více sice bodových, ale konkrétních míst po městě.“

Peníze na radary v rozpočtu na příští rok ale zůstaly, jen se změnil název a vypadlo slovo úsekové. Roční provoz by měl stát zhruba 700 tisíc korun a pravděpodobnější je tedy ta varianta, že se radary budou stěhovat různě po městě.

Spustit audio

Související