Lada z litoměřic|Dobry vecer zdravim vsechny posluchace nocni linky,moji gastronomickou bombou je vse sladke od dortu az po domaci moucniky od maminky a oplatky bez sladkeho neumim byt,a pak dommaci poctive uzene a klobasky to miluju moc moc zdravim vsechny posluchace a frantiska ze zidlochovic aa anicku ze znojemska zdravi lada z litomeric vsem hodne zdravi
Vlasta|K tomu zelí na sádle cibule a 2 lžíce pískový cukr mírně zkaramelizovat jak se chytá cibule na to celý obsah kysaného zelí i s nálevem dusíme dle potřeby odpadne doučování a jinak už dělat nebudete
Dobromila Atalovičova|zdravim vas mila zorko a posluchace na slovensku je specialita zivanska opeka se na razni v prirode da se i doma na plechu v truobe slovenska kapustnica s klobasou a masem brynzove halusky udeny syr parenica na zabijcce zemlove jelitka vse je velmi dobre vyrovna se aj zahranici prijdite ochutnat vse dobre zdravi a silu dobromila
Frantisek Svaricek|Pani Zorko smazene tvaruzky mam strasne rad,ale jednou jsem si je dal v jedne restauraci,priloha k tomu byla nakrajena cibule a rozmackany syrovy cesnek,ja vam reknu ze me jeste dneska pali pusa,ale snedl jsem to,ale nese kamaradka to vzdala a snedla jen ty tvaruzky.,ale ja jsem si pochutnal.Frantisek.
Vlasta|Zdravím Vás paní Zoro i posluchače. Nedá mi to, abych se nepřipojila k tématu. Pravidelně jsme víc jak 45 let navštěvovali známé v Německu a i když Hella vařila dobře, vždy jsme se těšili na rybí salát z filetů heringů. Vždy je dělala na 2 způsoby: filety byly ve slaném nálevu a proto se musely aspoň 3x proprat ve studené vodě a pak se nakrájely na menší kousky: 1.přidala se cibule na kolečka, nové koření, kuličky pepře, kyselá okurka, oliv.olej. 2. oni tam měli specielní rybí salát "fleischsalat" a k tomu se jen přidalo vejce na tvrdo. Nechalo se to do 2.dne uležet a to byla "chuťovka". Vždy jsme dovezli domů, protože jsme celá rodina i pak vnoučata měli rádi ryby. Někdy jsme objevili v Kaufu tyto filety, ale poslední dobou vůbec na ně nemáme štěstí.
U nás na návštěvě jim zase chutnala jídla omáčková s knedlíkem, opékání vuřtů na ohni a vánoční drobné cukroví. Přeji klidnou noc a zdravíčko všem!!!
Alena|Můj kamarád vlastní rybářství a když měl kulaté narozeniny, udělal spoustu rybích specialit, ale mimo jiné na podkovičky nakrájeného uzeného lososa. Bylo to velice zvláštně naložené a bylo to tak moc chutné, že jsme se toho nemohli najíst do sytosti, opravdu jsem lepší rybu nikdy nejedla. A ještě mám jednu specialitu. kdysi jsme měli dům v Nových Zámkách na Slovensku a tam v jedné cukrárně dělali takové kremeše, že tam pro ně jezdili lidé z dalekého okolí. Takovou lahůdku jsem tu u nás taky nikdy nejedla.
Zdenka|Dobrý večer.Jedla jsem hodně dobrých a zajímavých jídel i tu výbornou grilovanou rybu na lodi v Chorvatsku.Ale nezapomenu na piery ocukrované,zasypané mákem a polité másličke.u babičky.Dále to je nejlepší houbová omáčka ,plná čersvě nasbíraných hub s bramborem a na to druhý chod borůvkový koláč vysoko sypaný borůvkama a posýpkou u tety v Beskydech.
Dana|Dobrý večer paní Zorko Vám a taky všem posluchačům. Není to gastronomická specialita, ale jídlo, na které nikdy nezapomenu, je bílá káva u mojí stařenky, tak jsme říkali my tady na vesnici babičce. Vzpomenu si na to pokaždé, když se podívám na starý dřevěný kávomlýnek, co jsem si schovala po stařence. Vždycky, když jsme tam na Vánoce přišli, stařenka dala kávu do mlýnku, namlela a zalila mlékem, k tomu čerstvou vánočku, no to bylo fakt boží jídlo. Já tu vůni cítím dodneška pokaždé, jen co se podívám na ten památeční mlýnek. Jsou to vzpomínky na dětství, od té doby už to nikdy tak nechutnalo.
Martin|Přeji krásný večer všem posluchačům dnešní Noční linky a i Vám, Zorko.
Nejzajímavější a nejdivnější jídlo, které jsem kdy jedl? Tak určitě tzv.„polévka v chlebu"(jestli víte, co to je, taková soutěžní otázka), kterou jsem měl možnost ochutnat v jedné restauraci na Šumavě nedaleko Kvildy. Byla to tuze velká pochoutka a Vám ji, Zorko, mohu jenom doporučit.
Co se týče kuchyně,nepohrdnu ničím. Nejraději mám asi kuchyni řeckou a italskou. A moje nejoblíbenější jídlo? Určitě domácí jahodové knedlíky s tvarohem, cukrem a máslem. Více jídel ale napsat nemohu, to bych tu byl až do zítřejší půlnoci. :-,:-):-):-):-)
Jinak Vám všem přeji hodně štěstíčka a zdravíčka (to teď člověk nejvíce potřebuje) a doufám, že bude v Noční lince tolik dalších zajímavých témat, jako bylo tohle.
Takže ještě jednou zdravím a přeji dobrou noc. Na shledanou. Martin
Tom|Když jsme u těch zahraničních specialit... Byl jsem na stáži ve Finsku, kde jsem s kolegyní bydlel v pronajatém bytě. Neměli jsme zrovna tučné diety a tak jsme si chtěli vařit sami. Nakoupil jsem tam nějaké čerstvé rybí filety. Na bytě byl jen zbytek soli a žádné koření. Řekl jsem si, že alespoň pepř by se hodil... Jo, koupil jsem koření, jehož název začínal piparkakku. Připadalo mi to, že by to mohl být pepř. Od té doby vím, že rybí filé s perníkovým kořením je jedlé, zajímavé, ale od té doby tuhle specialitu úplně nevyhledávám.
Olda|Během studií VŠ jsem byl v r.1962 na zájezdu ve Volgogradu a Moskvě, kde jsem poprvé jedl vynikající boršč a další speciality ruské kuchyně včetně ochutnávání různých druhů zmrzlin a vodky. Jediný nápoj, na jehož chuť asi do smrti nezapomenu byl "chlebnyj kvas" a i po letech tato pachuť ze mne nevyprchala. V r. 1967 jsem v Jugoslávii ochutnával různé živé plody moře škeble, malé chobotnice, sardinky včetně kvalitních dalmátských vín. Ve středním věku jsem byl na různých recepcích již vyškolen, abych si vybral to nejlepší bez zdravotní újmy. Jako vrchol gourmetského zážitku považuji návštěvu brazilské restaurace v den mých 65. narozenin v Praze. Poučen svým synem a jeho přítelkyní jsem konzumoval různá jídla v mini dávkách, aby až po půlnoci přijdou top jídla bylo na ně místo. Ke konci dokonce přišel šéf podniku a obdivoval, co jsem zkonzumoval. Celé tyto Lukulské hody trvaly cca 4 h a ráno se mně syn ptal, jak se cítím. Vše bylo bez problému a s vynikajícím gastro zážitkem. Všem ponocníčkům přeji duševní pohodu a snad po pandemii si budeme více vážit i jednodušší stravu.
maruška|Nikdy nezapomenu na norskou polévku po výletě za velrybami, která nás postavila na nohy, stala každoroční vánoční polévkou.úžasný zážitek. maruška
Světluška|Dobrý večer všem posluchačům, poprvé píši do noční linky a chtěla bych přispět jen takovou maličkostí a to : je to možná již 15 let co jsme byli jednou s manželem v Chorvatsku a tam jsme byli pozváni s maalou skupinou lidí ke známému chorvatovi do jeho penzionu, pluli jsme tam jeho jachtou. Pozval nás na grilované ryby, výborný zelný salát a kávu. Já kávu piji jen tak 1x denně a manžel vůbec ne, ale když se ptali kdo si dá kávičku tak jsem se přihlásila, Ta káva byla tak vynikající, že ji cítím na jazyku snad ještě dnes. Styděla jsem se tenkrát říct si o ještě jednu a tak jsem manželovi potom říkala, proč sis nedal to kafe, já bych ho vypila místo tebe. Nevím jaký druh kávy to byl ale byla výborná, takovou jsem ještě od té doby nepila. Děkuji a dobrou noc Světluška
Marek|Já miluji curry buřt a spezzi (špeci) - dyž přijedu do Německa, hned si najdu restauraci, kde se tato klobása naplněná curry podává, ať už samostatně nebo s hranolkami a kečupem podává a taky limonáda zvaná spezzi, kterou si mohu dekoli koupit nejen v Německu, ale i v Rakousku.