Úterní Noční linka: Máte rádi hory?

15. prosinec 2020

Máte rádi hory? Co pro vás znamenají? Jezdíte do hor? A co jste v nich zažili nezapomenutelného? Nebo jsou hory na vás příliš drsné a vyhledáváte nížiny a moře?

11. prosince jsme si připomněli Mezinárodní den hor. OSN jej vyhlásila v roce 2003. Uvědomujeme si vůbec, jak moc důležité jsou hory pro náš život? Jsou nejdůležitější zásobárnou pitné vody. Věděli jste, že hory pokrývají spotřebu vody pro více než polovinu lidské populace? Jsou ale také zdrojem nerostných surovin, prostorem pro zemědělství, útočištěm rozličné vegetace a živočichů, vytvářejí podmínky pro udržení biologické rozmanitosti.

Ve vysokých horách panuje jedno z nejdrsnějších prostředí této planety. Počasí se tu může během několika málo hodin změnit z tropických veder na polární zimu. Čím výš vystoupíte, s tím tvrdšími podmínkami se setkáte. Nakonec není ani dost kyslíku k dýchání. Přesto ve vysokých horách trvale žijí miliony lidí. Někdy v nich hledají útočiště před konflikty. Jindy tu využívají zdroje, které jinde nejsou. Aby přežili, museli se tomuto prostředí přizpůsobit, často velmi překvapujícími a důmyslnými metodami. A co vy? Máte rádi hory? Nebo raději směřujete do nížin a třeba k moři?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.