Úterní Noční linka: Nejlepší místo pro život na penzi

5. únor 2019

Je lepší žít v penzi na vesnici nebo ve městě? Přestěhovali jste se v důchodu na venkov či naopak do města? Jak jste si zvykli na nový životní styl? Kde je pro vás to nejlepší místo pro život v důchodu?

 Sen o domku v krásné přírodě má hodně lidí. Velký problém nastává, když se v této oblasti partneři nedovedou shodnout. Vysoké procento Čechů považuje za ideální život právě na venkově. Jisté je, že na vesnici se dá žít úsporněji. A to je také jeden z důvodů, proč ve vyšším věku lidé stěhování na venkov preferují. Lecos si mohou vypěstovat na zahrádce a méně času stráví chozením po obchodech a utrácením. Na druhou stranu musejí častěji používat auto, investovat do údržby chalupy, nebo domku, a co teprve, když se zhorší zdravotní stav. Vesnice jsou pro seniory fajn, pokud v nich žije někdo z jejich rodiny a pomůže, když bude třeba. Také je důležité, aby oba manželé měli společné zájmy a životní styl.
Změnit životní styl a bydlení je totiž vždy náročné. Je to těžké rozhodnutí. Ve vyšším věku je nad ním třeba přemýšlet dvojnásob pečlivě. Sen o stáří v krásné přírodě se může vyplnit a být nádhernou realitou. Ale také se z něj může stát noční můra přinášející samotu nebo hádky a výčitky mezi partnery.

autor: zos
Spustit audio