Uvařený den! I na koupališti ve Skutči

24. červenec 2015

Teploty překračují 30 stupňů, vody v řekách je málo, musíme dbát na pitný režim. Proč se ale teplu nepostavit čelem? Český rozhlas Pardubice to udělá už v pátek 24. července.

Jak na nás takové počasí působí? Jak působí na naše zvířata? Poradíme vám, jak se zchladit i tam, kde to téměř není možné. Řekneme, kolik opravdu vypít tekutin a jaké potraviny nás osvěží. Dozvíte se, jak ochránit naše zahrady při zákazu zalévání vodou.

Pozvali jsme také celou řadu hostů, s nimiž budeme s horkem bojovat. Třeba do Radioporadny zavítá Michaela Naumecová, která vyrábí sirupy a marmelády podle starých receptur bez umělých přísad a barviv. Takže dostanete recept na nejeden osvěžující nápoj. Paní Michaela totiž dělá i mátové, tymiánové nebo okurkové osvěžující sirupy.

Čtěte také

S naším rozhlasovým týmem navštívíme koupaliště ve Skutči, kam se za námi můžete přijít podívat i vy. Přivezeme vám soutěže a taky možnost poslat vzkaz do Písniček od srdce a hned si ho na koupališti poslechnout.

Jak se na uvařený den vyzbrojit?

Co třeba malinová, rybízová a jahodová šťáva za studena? Rybíz je velmi oblíbené ovoce, jen na trhu je ho velmi málo, spíše není vůbec. Zahrádkáři jej ale rádi pěstují, protože není náročný, může růst někde "v koutě", snadno se trhá. Ne všichni rybíz ale rádi jedí, protože může být někdy kyselejší. Přesto doporučujeme vyrobit si rybízovou šťávu a uchovat si tak porci letního sluníčka bohatou na vitamin C na horší časy.

Maliny

Příprava rybízové šťávy za studena krok za krokem

2 kg zralého ovoce rozmačkáme, přidáme 1,5 litru studené vody, 1/2 lžičky kyseliny citrónové a necháme přes noc vyluhovat. Druhý den necháme šťávu překapat přes mul a na 1 litr šťávy přidáme 1 kg cukru. Když je cukr rozpuštěný přidáme 1/2 konzervačního přípravku pro džemy, sirupy a šťávy - rozmíchaného v lžičce rumu. Voňavou šťávu přelijeme do vymytých lahví s pevnými uzávěry a uložíme v chladu a do tmy. Lze použít i PET lahve, ale ty musíme obzvláště kontrolovat, zda nedošlo k nechtěnému kvašení.

autor: nov
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.