Už kvetou kočičky!

13. leden 2015

Současná mírná zima způsobila, že kvetou nejenom vrby jívy, ale vytvářejí se pupeny na rododendronech a dalších okrasných rostlinách na zahradách. Pokud přijdou holomrazy, je nutné keře ochránit, nejlépe netkanou textílií. I o tom mluvil v Radioporadně zahradník František Hlubocký.

A na co by zahrádkáři teď v lednu neměli zapomenout? 

  • Pravidelně kontrolujeme kvalitu uskladněných plodů. Zkažené a kazící se vyhazujeme.
  • Uskladněná jablka, která mají sklony k vadnutí, umisťujeme do igelitových sáčků s drobnými otvory.
  • Odstraňujeme ze zahrady mrtvé a nemocné ovocné dřeviny.
  • Potkají-li naše beztrnné ostružníky velké mrazy, přikrýváme je chvojím.
  • Z korun stromů odstraňujeme plesnivé plody, které by na jaře mohly být zdrojem infekcí.
  • K ovocným stromům a keřům přihrnujeme sníh, který jim slouží jako zdroj vláhy.
  • Keře rybízu chráníme netkanou textilií, aby ptáci nemohli vyklovat jejich pupeny.

Zeleninová zahrada:

Už můžeme začít vysévat ranou mrkev, petržel a také vsadit cibuli sazečku. Kdo nevsadil na podzim česnek, může využít současného teplého počasí a napravit to.

V zimě náš organismus potřebuje dostatek vitaminů, aby se ubránil virózám a nachlazením. Proto si můžeme vypěstovat obilné klíčky, které jsou nejen zdrojem vlákniny, ale i kýžených vitaminů. Pšenici nebo žito propláchneme vodou a hodinu či dvě je necháme namočené v misce. Poté vodu slijeme a nádobku se zrny umístíme na světlé a teplé místo. Za mírnějšího počasí můžeme urychlit rebarboru. Její část oddělíme a vsadíme ji do květináče, který umístíme na chladné stanoviště. Přesazené rostliny zaléváme pouze mírně.

  • Do květináčů umístěných v bytě za oknem vyséváme řeřichu setou.
  • V případě teplého počasí zryjeme všechny záhony určené pro pěstování zeleniny.
  • Připravujeme si substrát pro pěstování sazenic v květináčích.
  • Vyčistíme a vydezinfikujeme květináče pro pěstování zeleniny.
  • Na novou sezónu chystáme také skleníky a pařeniště.

.

  • Už kvetou kočičky!
0:00
/
19:12
autor: jsl

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu