Už tři tisíce domácností v Pardubicích třídí bioodpad, zájem stále roste

16. duben 2018 11:10

Projekt sběru biologicky rozložitelného odpadu přitom začal už před 11 lety, původně jen ve vybraných částech, kde mají lidé u domů i zahradu.

Dnes už jsou hnědé kontejnery na bioodpad po celém městě i v přilehlých obcích, jako jsou třeba Lány na Důlku nebo Opočínek. Zpočátku bylo v pilotním projektu 300 domácností, počet se za roky navýšil desetkrát.

Zájem lidí o třídění roste, jen letos požádalo o nádobu na biologický odpad 75 domácností, kromě nich ale třídí i školy, školky se zahradou, které mají od služeb speciální nádoby. Celkem je to 46 kontejnerů o objemu 1100 litrů a 15 compostainerů o objemu 140 litrů.

Město ocenilo třítisícího účastníka projektu

Radnice minulý týden ocenila třítisícího účastníka projektu. Paní Martina Nováková z Bílého předměstí uvedla, že doma třídili plast, sklo a papír, a tak se rozhodli, že pomůžou životnímu prostředí ještě tím, že budou dávat do speciální nádoby i zbytky z kuchyně nebo trávu ze zahrádky. Za svou přihlášku s pořadovým číslem 3000. získala mimo jiné hnědou popelnici na bioodpad a poukázku na odběr kompostu.

Do hnědých kontejnerů patří zelené zbytky z domácnosti, to znamená ovoce a zelenina, posekaná tráva, listí nebo štěpky větví. Je však nutné, aby v bioopadu nic jiného nebylo, jinak lidem hrozí až vyřazení z projektu, jak potvrdil vedoucí odboru životního prostředí pardubické radnice Miroslav Míča. Bioodpad se totiž zpracovává v dražkovické kompostárně na kompost, který nevhodné příměsi znečišťují a tím zhoršují jeho kvalitu.

Pardubice začínají třídit použitý rostlinný olej, zatím jen na Dubině

Vepřový řízek - smažení

V Pardubicích začínají třídit i použité rostlinné oleje. Zatímco v některých okolních městech jsou speciální oranžové popelnice už několik měsíců a někde i dva roky, v krajském městě startuje pilotní projekt sběru až teď.

V loňském roce vytřídily pardubické domácnosti skoro 1600 tun zelené hmoty, což je více než devítinásobek toho, co v prvních letech. Vzniklo z ní zhruba 600 tun kvalitního kompostu, přičemž každý účastník projektu dostává zpátky 50 kilogramů kompostu zadarmo.

Zelené zbytky se třídí i v dalších částech kraje

Bioodpad se třídí i v jiných městech Pardubického kraje. Hnědé kontejnery už jsou v ulicích Chrudimi, v Hlinsku, v Ústí nad Orlicí, v Mikulovicích na Pardubicku, v Koclířově na Svitavsku, v Lanškrouně nebo třeba na Seči.

Například radnice ve Svitavách dala přednost velkoobjemovým kontejnerům, ty jsou na několika místech ve městě a další na sběrném dvoře. Bioodpad je možné třídit i v menších obcích, i když mnozí lidé mají zahradu a mohou si svůj kompost udělat. Pro mnohé je jednodušší nechat zpracovat rostlinný odpad v kompostárně.

Důkazem jsou obce, které vítězí v krajské třídící soutěži o Perníkovou popelnici. Třeba absolutní vítěz z roku 2015 v kategorii do 300 obyvatel, obec Neratov, pořídila kontejner na bioodpad a padesátku kompostérů, které svým občanům půjčuje.

Spustit audio