V Červené věži v Litomyšli oživují historii. Je v ní Muzeum restaurování a historických technologií

14. leden 2019
Česko – země neznámá

V Litomyšli v Pardubickém kraji je možné navštívit nezvyklé muzeum. Jmenuje se Muzeum restaurování a historických technologií při fakultě restaurování univerzity Pardubice. Sídlí v takzvané Červené věži z konce 15. století a podívat se do něj můžete po domluvě i v zimě. Anebo jindy za lepšího počasí, kdy můžete vystoupat i na vrchol věže a pokochat se výhledem na celou Litomyšl.

 

 

 

Všechno začalo v roce 1993, kdy skupina restaurátorů a nakladatel Ladislav Horáček založili v Litomyšli školu restaurování. Součástí areálu, který měli pronajatý, je i Červená věž, která je součástí původního městského opevnění z konce 15. století. V té době to byla ruina, na jejíž opravu se ale postupně podařilo získat finanční prostředky.

Podle projektu architekta Mikuláše Hulce pak byla obranná věž zrevitalizována a v roce 1998 v ní vznikl výstavní prostor a tedy Muzeum restaurování a historických technologií. To dnes představuje základní restaurátorské oblasti, a tak jsou v něm k vidění hřebíky, skoby, vzorky omítek, staré cihly, fragmenty starých nástěnných maleb a podobně.

Historik umění Jiří Kaše nám představil jeden z ještě nezařazených exponátů - těžkou masku. Sice vypadá jako antická, ale není. Jde o novobarokní maskaron, který pochází z jednoho zbořeného domu na Královských Vinohradech v Praze a který se muzeu podařilo získat.

K dalším zatím nezařazeným exponátům patří věci na psaní, které spadají pod sbírky knižní kultury. Stojan s kalamářem, tiskařská litera, datumovka či pera. Jsou zde proto, že na fakultě funguje i obor restaurátorství papíru a knižní vazby.

Jak už bylo řečeno, muzeum sídlí v Litomyšli v historické Červené věži, která svůj název získala podle červeného zbarvení opuky. Muzeum je možné navštívit od května do září, kdy v něm bývá k vidění i výstava, která se týká restaurování. A kromě toho je možné také vystoupat na ochoz věže, odkud je velmi krásný pohled na celou Litomyšl. Pokud byste o návštěvu muzea měli zájem v jinou, než běžnou otevírací dobu, můžete se telefonicky domluvit přímo na fakultě restaurování v Litomyšli.

autor: BAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.