V Chocni je ohnisko ptačí chřipky, utratí tam 70 tisíc slepic a kohoutů

30. leden 2024 19:02

V České republice bylo v úterý potvrzeno první letošní ohnisko ptačí chřipky v komerčním velkochovu drůbeže. Nachází se v rozmnožovacím chovu slepic společnosti Mach drůbež a.s. v Chocni v Pardubickém kraji.

V chovu se nachází více než 70 000 kusů drůbeže. Výskyt nákazy v chovu potvrdilo dnes vyšetření ve Státním veterinárním ústavu v Praze. Ihned po potvrzení nákazy se na místo vydali ministr zemědělství Marek Výborný a ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

V chovu firmy Mach Drůbež v Chocni začne vybíjení drůbeže nakažené ptačí chřipkou ve čtvrtek ráno. V deseti halách je 73.000 slepic a kohoutů.

ČTK

V chovu se v deseti halách nachází dohromady 73 000 kusů kura domácího. Podezření na nákazu vzniklo na základě hlášení náhlého úhynu stovek slepic v jedné z hal. Veterinární inspektoři na místě provedli šetření, během něhož odebrali vzorky a zaslali je na vyšetření do Státního veterinárního ústavu Praha. To dnes potvrdilo vysoce patogenní ptačí chřipku subtypu H5N1. V chovu byla přijata předběžná opatření, která mají zabránit šíření nákazy mimo chov.

Drůběž čeká utracení

Z důvodu zamezení strádání bude zbývající drůbež v chovu utracena, dojde zde také k bezpečné likvidaci vajec. Jelikož se jedná o komerční chov, bude kolem ohniska vymezeno tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru. V těchto pásmech budou vyhlášena mimořádná veterinární opatření, která omezí přesuny drůbeže, budou zde provedeny soupisy chovů drůbeže a bude zakázáno pořádání hromadných akcí, jako jsou burzy či výstavy ptactva, které představují velké riziko šíření nákaz drůbeže.

„Chtěl bych velmi apelovat na majitele a provozovatele chovů drůbeže, aby striktně dodržovali pravidla biologické bezpečnosti. Je to totiž jediná účelná ochrana proti zavlečení nebezpečné nákazy do chovů, a tedy i proti vzniku velkých hospodářských ztrát. Ministerstvo zemědělství bude nyní při likvidaci ohniska nákazy koordinovat všechny zapojené složky, včetně Státní veterinární správy a provozovatele chovu,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný.

Ministerstvo zemědělství také zajistí kompenzace nákladů a ztrát, které vznikly chovateli v souvislosti s ptačí chřipkou a likvidací jejích následků. Na toto odškodné mají nárok komerční chovy, ale i drobnochovatelé. 

Opatření proti šíření nákazy
Základním preventivním opatřením je chov drůbeže v uzavřených objektech a zabránění kontaktu s volně žijícími ptáky. U chovů, kde není možné zajistit umístění v uzavřeném objektu, je nutné minimalizovat rizika kontaminace vody, krmiva a podestýlky trusem volně žijících ptáků, například umístit vodu a krmivo pod přístřešek. Je třeba také zabránit pohybu drůbeže na vodních plochách, kde jsou volně žijící ptáci. Dalším možným opatřením je zasíťování výběhů apod.
Případné podezření na výskyt nákazy, což je zvýšený úhyn drůbeže, náhlý pokles snášky nebo příjmu krmiva, je třeba nahlásit krajské veterinární správě. Ptačí chřipka je nebezpečná virová nákaza kura domácího, krůt, vodní drůbeže, pernaté zvěře, exotických ptáků a volně žijícího ptactva.

autor: nov | zdroj: Státní veterinární správa
Spustit audio

Související