V Chrudimi začaly práce na zakopání horkovodu. Potrubí uvolní místo chodcům a cyklistům

7. červen 2022 10:17

Trubky pod zem, nahoru cyklostezku. Po letech vyjednávání a odkladů se v Chrudimi začalo pracovat na odstranění části horkovodu. Změna má umožnit prodloužení stezky ve směru na Slatiňany. Kdy to bude, to ale zatím jasné není.

Silnice kolem sídliště U Stadionu už je částečně uzavřená a začalo kácení stromů jako příprava na samotné přeložení horkovodu. Mezi potrubím a řekou vede zelený pás, kde je vyšlapaná cestička. Právě tam by v budoucnu měla vést nová cyklostezka.

„Pokud by se podařilo horkovod zakopat, vznikne nám krásná cyklostezka s dřevěnou terasou u splavu,“ vysvětloval před časem hlavní důvod přeložení potrubí chrudimský místostarosta Pavel Štěpánek (Piráti).

Horkovod na sídlišti U Stadionu v Chrudimi

Po několika odkladech se Elektrárny Opatovice do rekonstrukce horkovodu pustily. Úsek kolem sídliště U Stadionu měří přes 300 metrů. Dostat ho pod zem a také pod řeku, bude stát 18 milionů korun. Hotovo má být v září.

Navazující cyklostezka ale ještě bude muset počkat, říká místostarosta Chrudimi Aleš Nunvář (Piráti). „Tato stavba je stavebně náročná a následná cyklostezka taky, tak se to nestihne udělat během jednoho roku. Letos se zakope horkovod, po horkovodu se to vysype štěrkem,“ podle něj by město se svou částí plánu mohlo pokračovat hned na jaře.

Řeka pořád odříznutá?

Jenže starosta Chrudimi František Pilný (ANO) z toho, co by mělo na místě po zakopaném potrubí stát, nadšený není. „V tom projektu je tam opěrná betonová zeď za 18 milionů, na jejímž vrchu by měla být cyklostezka.“ A to podle starosty vlastně popírá to, proč vlastně radnice tolik o odstranění horkovodu stála.

Uzavírka kvůli přeložce horkovodu potrvá do 30. září

„Aby ta řeka nebyla odříznutá od lidí, od sídliště, aby tam byl přístup k vodě, aby se tam mohli bezpečně pohybovat chodci, cyklisti, abychom posílili parkování. A nakonec tam uděláme za 18 milionů korun betonovou stěnu s ocelovým zábradlím.“

Vedení města chce proto ještě jednat o možných úpravách projektu. V ideálním případě začnou práce na nové části cyklostezky příští rok.

Spustit audio

Související