Cyklostezka, bludiště i bobová dráha? Chrudim má velké plány s rekreačními lesy

31. květen 2022 13:22

Cyklostezka, možná rovnou dvě a na místě skládky adrenalinová atrakce. Vedení Chrudimi chce do budoucna dál rozvíjet rekreační lesy na Podhůře. Oblíbené místo by mělo být pro návštěvníky atraktivnější než dosud. Některé novinky by měly přijít na řadu poměrně rychle, další se dají označit spíš za vize.

První změna je v plánu ještě letos. Nový rodinný park postavený na kůlech u rozhledny Bára. Bludiště za devět a půl milionu má být náhrada za zrušené lanové centrum. A mělo by mít i vyšší návštěvnost než původní atrakce.

Čtěte také

„Tady nám procházelo přibližně kolem 5000 lidí za rok, teď by to mohl být až čtyřnásobek“, říká ředitel Městských lesů Chrudim Zdeněk Odvárka.

Pořád ale chybí to zásadní - cyklostezka z města do lesů. Chrudim ji chystá přes patnáct let, naráží ale na problémy s pozemky. Řešení má být přeložka silnice kolem letiště, kterou chystá Pardubický kraj. Chrudim pak chce stávající trasu upravit na cyklostezku. Jenže i příprava nové silnice vázla na pozemcích.

Klíčové pozemky pro cyklostezku

Dohoda by ale měla být možná. „Toho největšího majitele jsem oslovil, on mi garantoval, že nemá vůbec žádný problém, aby nás tam s tou silnicí pustil, čili očekávám, že příští rok by kraj mohl dostát svému slovu a tu silnici zbudovat,“ doufá starosta Chrudimi František Pilný (ANO). Pokud silnice bude, Chrudim podle něj obratem naváže s projektem cyklostezky.

Zároveň se rodí i druhá varianta, jak se na kole nebo pěšky autům vyhnout. Trasa, která by vedla ze stezky na Slatiňany kolem chrudimských kasáren a dál do rekreačních lesů. Znamenalo by to ale křížení s hlavním silničním tahem, a právě tahle podmínka plán blokovala. Dokončení obchvatu možnosti otevírá.

Současná silnice se z Chrudimi do městských lesů klikatí kolem letiště (zcela vlevo)

„Díky stavbě obchvatu to během roku nebo dvou vypadne ze silnic první třídy. A když tam bude silnice II. třídy, lze tam udělat přechod nebo si s tím jinak pohrát, aby ta lokalita byla průchozí,“ vysvětluje starosta Pilný.

Bobová dráha místo smětiště

Cyklookruh by tak mohl vzniknout v řádech několika let. Vzdálenější budoucnost je ještě odvážnější. Opuštěná skládka pod rozhlednou Bára změněná na bobovou dráhu - to je jedna z vizí chrudimské radnice. „Až se ta skládka uzavře, tak tam může být třeba bobová dráha, což bych považoval za další top atrakci na Podhůře. Ale to je vzdálenější horizont, odhadem 10-15 let,“ dodává Pilný.

I bez dráhy si ale Podhůra drží pozici mimořádně oblíbeného cíle. Podle odhadů lesníků tam zamíří asi 100 tisíc lidí za rok.

Spustit audio

Související