V hřebčíně ve Slatiňanech chystají vraníky na pohřeb kardinála Josefa Berana

20. duben 2018 15:05

Slatiňanské vraníky čeká důležitý úkol. Povezou pohřební vůz s ostatky kardinála Josefa Berana. Kněz zemřel v roce 1969 ve vatikánském vyhnanství a vláda v komunistickém Československu nepovolila návrat kardinálova těla do vlasti. Na mimořádnou situaci je potřeba koně připravit.

Ve stáji plemenných hřebců slatiňanského hřebčína nacvičují na slavnostní ceremoniál. Nejdříve je potřeba koně ustrojit. „Postrojíme koně, to je klasická anglická zápřež, která se používá u kočárů a spřežení. Pro tyhle zápřeže se musí vybírat koně klidnější, protože se jde krokem v průvodu a tam si nemůžete vzít temperamentního koně,“ říká zaměstnanec hřebčína, František Koller.

„Možná poznají, že se bude něco dít, protože se začalo hodně trénovat a nacvičovat, takže tuší, že něco bude. Je to jejich práce, tak to snáší dobře a je jim to asi i docela jedno,“ myslí si zootechnička Kateřina Neumannová.

Kočár bez kočího

Zvláštností je typ zápřeže, kdy s koňmi nejede kočí. „Koně se vedou ze země a půjdou v nových postrojích, které budou mít premiéru,“ doplňuje zootechnička.

Jednotlivé koně v hřebčíně pečlivě vybírali, potvrzuje ředitel Národního hřebčína Kladruby nad Labem Jiří Machek. „Důležité je vybrat ty nejspolehlivější koně, vždycky to začíná sestavením šestispřeží a je potřeba, aby se takzvaně sehráli. Jsou zvyklí chodit v páru nebo ve čtyřspřeží, takže jde o to, aby si ti koně na sebe zvykli. Je důležité na první pár, který to spřežení vede, dát nejspolehlivější koně.“

Pro starokladrubské vraníky je to mimořádná situace, naposledy se ve smutečním průvodu ukázali ve smutečním průvodu při pohřbu Václava Havla.

Spustit audio