V každé pardubické škole se děti mohou svěřit psychologům. Se šikanou i bulimií

23. říjen 2012

V Pardubicích radnice vytáhla do boje s agresivními a problematickými žáky. Všem 17 školám platí nově školní psychology. Ti jsou tam nastálo a dětem slouží podobně jako linka důvěry.

„Myslím, že je to dobré. Když se nechceme svěřit učiteli, můžeme to říci někomu, komu můžeme věřit,“říká žákyně, která chodí do deváté třídy na Základní školu Štefánikova.

Problémy s učením, trémou, spolužáky i kantory mohou děti nyní řešit s někým, kdo si na ně najde čas a nekárá je v hodině.

„Ptala se mě, na jakou chci školu, řešila se mnou známky. Pomohlo mi to,“ mluví o zkušenosti se školní psycholožkou deváťák. Řešil například otázku, kam po základní škole?

„U dívek je třeba problém, že se obávají bulimie a anorexie, u chlapců spíše vztahové problémy. Někdy s rodiči, někdy s kamarády,“ popisuje, s čím se jí děti svěřují, psycholožka Simona Hynková.

Na škole ji mohou děti vyhledat každý den. K dispozici je tu od rána až do pozdního odpoledne: „Tady mám tři typy klientů. Jsou to žáci, učitelé a jsou to rodiče.“

„Třeba ve třídě jsem s ní řešila, aby děti byly kamarádštější,“ hovoří učitelka z prvního stupně Jana Šilarová. „Takže jsme řešili stmelení kolektivu.“

Simona Hynková působí na škole na celý úvazek. Učitelé přiznávají, že její práci by zastoupit nesvedli, potvrdil kantor Milan Němec:

„Protože nám ušetří hodně času. Přeci jen péče o děti, které mají nějaké kázeňské problémy, tak potřebuje více času.“

A vítají to i rodiče. „Myslím, že je po v pořádku, aby jim řekli, jak se mají chovat.“

Budoucnost školních psychologů je ale v příštím školním roce nejistá, město zatím neví, jestli na prevenci rizikového chování najde peníze.

autoři: mkp , wol
Spustit audio