V Libišanech najdete léčivou rašelinu, pozůstatky předchozích kultur i nejosvětlenější dům Česka

17. prosinec 2023

Libišany jsou poslední obcí Pardubického kraje na hranici s krajem Královéhradeckým. První zmínka je z roku 1436, kdy král Zikmund zastavil obci Zdeňkovi Švábovi z Chvalovic. Do té doby byly Libišany majetkem nedalekého opatovického kláštera. Osídlení je na tomto území ale doložené několik tisíc let zpátky. Půda je bohatá nejen na archeologické nálezy, ale také na léčivou rašelinu.

Labe před desítkami tisíci lety neteklo přes Opatovice nad Labem, ale přes Libišany. Díky tomu je tam dodnes velmi specifická krajina. „Voda tady je paradoxně i dnes po těch sto tisíci letech. Labe zde narazilo na velmi silné prameny spodních vod, a díky tomu můžeme vidět zbytky slepého ramene, které je velmi staré,“ popisuje botanik Martin Trávníček.

Díky podmáčenému prostředí se v okolí Libišan vytvořila léčivá rašelina, kterou využívají v bohdanečských lázních. Dnes už toto území není tak udržované jako dříve, což má negativní vliv na některé druhy rostlin a zvířat.

„Když lokalita zaroste třeba olšovým lesem, tak vzácné druhy jako jsou orchideje nebo bahenní pampelišky, případně u ptáků bekasiny otavní, které mají rády rozsáhlé občas zaplavované louky, tam už nedokážou žít,“ upozorňuje botanik.

Od prvních zemědělců až po Libišaňáky

Archeologové na základě nálezů v půdě odhadují, že oblast dnešních Libišan byla osídlená zhruba už před 5 500 lety před naším letopočtem. „Máme tady doložené osídlení lidu kultury s lineární keramikou od nejstarších stupňů, které v České republice známe. A postupně zde máme doložené téměř kontinuální osídlení až do konce mladší doby kamenné, které by mělo končit zhruba ve 4. tisíciletí,“ vysvětluje archeolog Dominik Decký.

V adventním období při průjezdu Libišany nelze minout dům manželů Hlouškových. Ti se už třetím rokem pyšní rekordem nejvíce vánočně osvětleného domu v Česku. Letos při výzdobě použili skoro 300 tisíc LED žárovek. Zájemci se můžou přijít podívat každý den od 17 do 21 hodin.

Nejzářivějším domem je rodinný domek manželů Hlouškových v Libišanech

Proč se některé druhy orchidejí používaly na podporu erekce? Jaký materiál na výrobu kamenných nástrojů na území Libišan kdysi vozili až ze slovensko-maďarských hranic? A jak libišanští obyvatelé docílili největších hlavatých vrb v kraji? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.