V Morašicích na Pardubicku nechtějí přijít o hospodu. Za výčepem úřaduje starosta

13. březen 2024 14:20

Hospody na malých obcích jsou v poslední době vzácným úkazem. Provozovatelé se totiž musí potýkat nejen s vysokými náklady na energie, ale třeba také s tím, že lidé šetří a na pivo moc nechodí. Bez podpory se tak nájemcům v podnikání nedaří. Provozování se proto často ujímají například dobrovolní hasiči nebo i přímo samotné obce.

Například v Morašicích u Přelouče to do svých vlastních rukou vzal mladý nezávislý starosta Lukáš Prochocký, který se za výčepem střídá s manželkou. „Teď přes zimní období fungujeme v pátek, v sobotu a při nějakých akcích. Během týdne je zavřeno, uvidíme, až bude jarní a letní sezóna, tak se pravděpodobně nějaký den přidá,“ říká Prochocký, který v Morašicích vyrostl.

Kdo se ujme hospody?
Morašickou hospodu společně s vedlejším smíšeným zbožím dříve provozoval někdejší starosta Jiří Drechsler. Po jeho úmrtí hospoda zůstala prázdná. Po několikaměsíčním pokusu nového provozovatele hospoda chátrala dál. Nakonec si ji vzal na starost současný starosta Lukáš Prochocký, který v Morašicích žije od narození. Se svou ženou Věrou to berou jako koníček.

Místní hospodu měl dříve ve své péči soukromý provozovatel, ten se ale neosvědčil, a tak se neuvolněný starosta rozhodl, že si ji vezme na starost sám. Nejprve ale museli s manželkou Věrou prostor zútulnit. „Gruntovali jsme strašně moc, protože si troufám říct, že takových 10 let tady pořádný úklid nebyl. Bralo se to od stropu po podlahu,“ říká Věra Prochocká.

Do chodu obecní hospody nepřímo přispívá široká rodina. Když starosta se ženou pracují v hospodě, s hlídáním dvou malých dětí pomáhají babičky, dědečkové nebo sestra: „Sama má dvě děti, takže nakonec má občas čtyři. Je to náročné, ale všechno jde, když se chce.“

Obecní hospoda v Morašicích u Přelouče

V hospodě pořádají akce pro všechny věkové kategorie. Například předvánoční setkání seniorů, veřejná setkání zastupitelstva s občany i hudební zábavy.

Podatelna v hospodě

Starosta a zároveň hospodský Lukáš Prochocký dodává, proč se rozhodl chod hospody zachránit: „Baví mě to, je jedna věc. Druhá věc je, že je to kulturní střed obce. Myslím si, že nebýt funkční hospody, tak by kultura a společenství v obci zanikly. Už by to nebyla ta pravá vesnice, jak by měla být.“

Podle starosty se každý večer řeší nějaký problém na úrovni obce a přiznává, že hospoda funguje i jako taková podatelna. Nejbližší akcí, kterou budou manželé pořádat, je velikonoční zábava.

Spustit audio

Související