Morašice: v kraji jich máme nejvíce

18. leden 2020

V Česku existují čtyři obce s názvem Morašice. Hned tři z nich se nacházejí v Pardubickém kraji.  

Jsou to obce s dlouhou historií i významnými památkami. Rozhodně to platí o Morašicích, které se nacházejí 6 km západně od Litomyšle. První písemná zmínka pochází z 1226, historické prameny ale ukazují na existenci Morašic už ve 12. století.  

Rok 1226, první záznam o existenci obce, najdeme i v historii Morašic u Chrudimi. Třetí Morašice jsou mladší. Jde o obec, která leží necelých 10 km od Přelouče. Tyto Morašice si první zmínku připisují k roku 1487, do roku 1990 byly pod obecní správou obce Zdechovice. A ještě pro úplnost: čtvrté Morašice jsou na Moravě, asi 20 km od Znojma.

Vsi lidí Morasových

Původní název Morašic byl Morasice. „Označoval vesnici lidí Morasových,“ vysvětluje jazykovědkyně Dagmar Magincová. „Obvyklými historickými hláskovými změnami tam došlo ke změkčení, takže z původního es máme dnes eš. Příjmení Moras, kde kterému se název vztahuje, může mít několik významů."

Vstup do areálu kostela sv. Víta v Morašicích u Chrudimi

Příjmení Moras bylo buď odvozeno z osobního jména Mauric nebo z obecného podstatného jména mora, znamenajícího můra. A existuje také výklad, že toto jméno vzniklo ze slova mores, tedy způsob, zdvořilost,“ dodává Dagmar Magincová.

Morašice u Litomyšle

Morašice mají více než 700 obyvatel a náleží k nim Lažany, Říkovice a Višňáry. Na návsi najdete pěkně zrekonstruované velké statky a k dominantám obce, kromě velké Masarykovy základní školy, patří kostel sv. Petra a Pavla. Obcí prochází značená cykloturistická trasa Krajem Smetany a Martinů, příjemné jsou procházky kolem potoka Fiala. Nedaleko Morašic se nachází známý Růžový palouček.

Romantický pohled na Morašice u Litomyšle

Morašice u Chrudimi

Mají téměř 700 obyvatel a za šest roků budou slavit 800 let existence. Ve znaku mají Morašice šachovnici. Symbolizuje počet místních částí, k Morašicím patří Holičky, Janovice, Skupice a Zbyhněvice. Ve znaku Morašic je také list bílého leknínu. „Lekno“ byl původní erb rodu vladyků z Mrdic, kteří byli držiteli osady ve středověku. Znak doplňuje ještě hlava kohouta. Kohout je totiž atributem sv. Víta, kterému je zasvěcen starobylý morašický kostel.

Interiér kostela sv. Víta v Morašicích u Chrudimi

Kostel svatého Víta vznikl v Morašicích už v období gotiky. Je to jednolodní stavba s trojbokým presbytářem a žebrovou klenbou z poloviny 14. století.  Kostel prošel několika úpravami. V roce 1535, byly do věže umístěny tři zvony a o dalších více než 300 let, v roce 1847 do kostela přibyly varhany a dva oltáře. V roce 1888 daroval majitel zdejšího velkostatku kníže Kinský hodiny na věž. Ty při opravě kostela v roce 1928 nahradily nové.

Morašice u Přelouče

Obec Morašice se nachází v Železných horách. První písemná zpráva pochází z roku 1487, kdy ves patřila s počtem 106 obyvatel pod Kolínský hrad. Dnes počet obyvatel Morašic nedosahuje stovky. Na návsi je umístěná zvonička, v listopadu 2016 byl na návsi znovu odhalený památník obětem první světové války. Nahradil původní poškozený památník z roku 1932.

Spustit audio