V Moravské Třebové bude nová nemocnice, odkup a oprava staré by se kraji nevyplatily

6. duben 2018 08:30

Pardubický kraj budovy nemocnice následné péče v Moravské Třebové nekoupí. Hejtmanství se rozhodlo, že radši postaví novou. Hlavně proto, že vlastníci objektů nemocnice chtěli částku, která je podle radních kraje příliš vysoká.

V devadesátých letech minulého století získalo město od státu poměrně zastaralou nemocnici a rozhodovalo co s ní. Zastupitelé tenkrát schválili poněkud neobvyklý model zdravotnického zařízení. Radnice založila spolu s třemi zaměstnanci nemocnice komanditní společnost. Město do ní vložilo skoro 18 milionů korun, další vlastníci jen 34 tisíc.

Moravská Třebová nechá zbourat bývalé oddělení dětské nemocnice

Moravská Třebová z ptačí perspektivy

Moravská Třebová nechá zbourat zchátralou a nevyužitou budovu bývalého oddělení dětské nemocnice. Demolici loni zastavila žádost místního občana na ministerstvo kultury, aby objekt prohlásilo kulturní památkou. Ministerstvo to nyní ale odmítlo, uvedla mluvčí města Dagmar Zouharová.

Pak vedení města zjistilo, že to nebyl dobrý nápad, protože při rozhodování mělo jen jeden hlas, oni tři. Nakonec jim za tři a půl milionu korun svůj podíl radnice prodala a zbavila se vlivu na to, co se stane s pozemky i budovami. Ty teď chtějí vlastníci prodat.

Podle hejtmana Martina Netolického (ČSSD) se nedohodli na ceně. Posudek, který si nechali vypracovat, ocenil objekty na 80 milionů. Ovšem dva posudky, které má kraj, je hodnotí maximálně na 26 milionů korun. Navíc podle hejtmana jsou budovy ve špatném stavu a kraj by do jejich modernizace musel dát dalších několik desítek milionů.

Nemocnice místo dětského oddělení

Kraj se dohodl s vedením radnice, že novou nemocnici postaví na uvolněném pozemku po bývalém dětském oddělení nemocnice. Stavba by vyřešila nejen umístění lůžek následné péče, ale měla by tam být i rehabilitace, stravovací provoz a výjezdové stanoviště rychlé záchranné služby.

Nejdřív musí město bezúplatně převézt pozemek i sousední budovu polikliniky na kraj. Tím by se vyřešily majetkové vztahy a budoucí zdravotnické zařízení by mělo jednoho vlastníka, který bude zároveň provozovatelem poskytovaných služeb. Než se vše vyřeší ,bude nemocnice fungovat tak jako doposud.

Spustit audio