V Pardubickém kraji by měl zrychlit tempo vakcinace očkovací kamion

9. červen 2021

Pardubický kraj chce zrychlit tempo očkování proti koronaviru. Podle statistiky ministerstva zdravotnictví k 7. červnu byl region s hodnotou 34,5 očkovaného na 100 obyvatel na druhé nejnižší příčce, první Praha dosahovala hodnoty téměř 52.

Do Pardubic by proto měl příští týden přijet speciálně upravený očkovací truck, řekla ČTK náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková (STAN). „Část lidí na očkování bychom převedli do tohoto trucku, a tím bychom si řadu čekajících zkrátili,“ uvedla.

Upravený kamion by měl stát v Pardubicích. Lidé by do něj vstupovali jednou stranou a druhou vycházeli. Působilo by v něm několik očkovacích týmů, V kraji by se zdržel pět dní, denně by v něm mohlo dostat vakcínu až 1200 zájemců. „Kdyby se to stihlo rychleji, jednali jsme i o tom, že by mohl přejet do Chrudimi. Tím by se ʼšpuntʻ měl uvolnit,“ řekla Matoušková.

Čtěte také

Za nízkým podílem očkovaných v regionu stojí podle ní otevření registrace pro mladší věkové skupiny. „Neberu to jako soutěž. Stíháme očkovat úplně normálně. Přihlášeno je asi 21.000 lidí čekajících na očkování, někde je značný přetlak, například v Chrudimské nemocnici, Léčebně dlouhodobě nemocných v Rybitví nebo sále Jana Kašpara v Pardubicích,“ uvedla hejtmanova náměstkyně.

Nová očkovací místa v kraji nebudou

Současných 18 očkovacích center v kraji je schopné týdně aplikovat více než 20.000 dávek vakcíny. Čekací doby prodlužuje nutnost podat i druhou dávku, na něž je vyčleněna zhruba polovina dodávek. Příští týden má do kraje přijít o něco méně dávek, než bylo původně přislíbeno, naopak v posledních dvou týdnech června zase o něco více. Dodávky se pohybují mezi 25.000 a 30.000 dávkami.

Další očkovací místa hejtmanství zřizovat nechce, postupně by neměla využití. Podle vedoucího odboru zdravotnictví krajského úřadu Pavla Čecha ta současná zřejmě časem budou fungovat jen některé dny v týdnu a budou připravena zvýšit v případě potřeby kapacitu.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související