Očkovat proti covidu-19 začala většina praktických lékařů v regionu

5. březen 2021 06:23

Od začátku března očkuje proti covidu-19 v Pardubickém kraji i většina praktických lékařů. Vedou si vlastní seznamy pacientů, kteří o to projevili zájem, sami si je objednávají i očkují. Pro zájemce ale platí trochu jiná pravidla, než při registraci do velkokapacitních center.

Postup je jednoduchý, stačí svému praktikovi zavolat a říct, že máte zájem o očkování proti covidu-19. On si vás zapíše na seznam. Pak už jen zbývá čekat, až se na vás dostane řada.

Hlavní rozdíl ale je v tom, že zájemci by neměli být registrovaní v centrálním systému, který se používá při očkování ve velkokapacitních centrech. Potřebné údaje do systému totiž zadá praktik přímo v ordinaci. Při očkování u praktika tedy odpadá nějaké vyplňování formulářů na internetu, zadávání SMS PIN kódů a podobně. Přihlásit se může každý, kdo spadá do určené skupiny obyvatelstva 70+, ale také mladší lidé, kteří jsou ale chronicky nemocní.

Očkovací centrum, nebo praktik?

Nechat se očkovat ve velkokapacitním centru, nebo u praktického lékaře? Na to jednoznačná odpověď neexistuje. Oba způsoby mají svá pro a proti. U praktiků je velká výhoda, že třeba hůř pohybliví lidé se nemusejí dostávat do většího města, ale jdou jen klasicky ke svému lékaři.

Čtěte také

To, že pacienti prostředí ordinace znají, je podle praktiků jedna nejdůležitějších věcí vůbec. U některých lidí to může být rozhodující faktor, jestli se nechají oočkovat nebo ne. Potvrdil to například doktor Radoslav Svoboda z Chrudimska.

Vakcín je ale zatím k dispozici jen málo. Na tento týden dostali praktici, kteří se do očkování zapojili, jen přibližně 20 dávek. Příští týden to bude podobné, Pardubický kraj tento týden očekává dodávku bezmála 3000 vakcín Astra Zeneca. V tomto jsou lékaři i Pardubický kraj závislí na tom, kolik dostanou přidělených dávek od státu.

Aktuálně je napříč celým Pardubickým krajem do očkování zapojeno přibližně 210 praktických lékařů, seznam je uvedený a průběžně aktualizovaných na stránkách Pardubického kraje.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související