V Pardubickém kraji zbývá odstranit 35 nelegálních billboardů

31. srpen 2018

Ze zhruba stovky nelegálních billboardů u silnic první třídy v Pardubickém kraji jich zbývá odstranit asi 35. Jejich vlastníci se proti tomu většinou ohradili a vyčkávají, jak ve věci rozhodne Ústavní soud.

Krajský úřad majitele již před časem k odstranění reklamních zařízení vyzval, řekl ČTK Roman Kyncl z odboru dopravy a silničního hospodářství krajského úřadu. „Nejhorší to je ve větších městech, konkrétně v Pardubicích, kde jsou v určitých oblastech silniční ochranná pásma, v nichž billboardy stojí. Jsou to samozřejmě lukrativní místa,“ uvedl Kyncl.

Podle novely zákona o pozemních komunikacích z roku 2012 platí od 1. září 2017 z bezpečnostních důvodů zákaz billboardů umístěných v ochranném pásmu dálnic a silnic první třídy, pokud jsou ke komunikaci blíž než 250 metrů. V celém Česku se jedná o 3000 z 25.000 poutačů. Zákon nabyl účinnosti loni 1. září.

Většina zmizí do konce roku

Ministr dopravy Dan Ťok ve středu oznámil, že téměř po roce od zákazu billboardů jich v ochranném pásmu dálnic stále zůstává 700, zhruba stejný počet nelegálních poutačů byl odstraněn.

Čtěte takéRok po zavedení zákona zmizela z okolí vozovek polovina billboardů. Některé firmy stále reklamu prodávají

Podle ministerstva by drtivá většina nelegálních reklam měla z okolí dálnic zmizet do konce roku. Největší provozovatel billboardů, firma Czech Outdoor, odstraní své nelegální poutače do konce září.

Navíc se zákazem billboardů má z podnětu 17 senátorů zabývat Ústavní soud. Na verdikt čekají provozovatelé, kteří zváží další kroky vůči státu. Podaná ústavní stížnost je podle provozovatelů billboardů rovněž důvodem, proč dosud mnozí s odstraňováním billboardů otáleli.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související