Václav Souček: Kdo sedí na vrbě

„Kdo sedí na vrbě, je blázen, nevyřeže-li si píšťalku“ - tak zní odvolávka na citaci z humoristické detektivky Zdeňka Jirotky „Muž se psem“. Dále se v ní podotýká, že zvýšenou popudlivost v takových případech prokazuje ten, komu vrba náleží.

V letošním žebříčku korupce se prý ČR propadla o několik příček, z 38. na 44. místo. Z toho se nestřílí, úplně na chvostu nejsme, za námi je prý Slovensko i Maďarsko.

Čtěte také

Vrásky ovšem naskakují při pomyšlení, že tomu korupčnímu řetězení nesnadno učinit přítrž; a dojde-li na vyšetřování, žaloby, a soudy, končí to na placato rozpačitě, například u kabelek.

Justici není co závidět, proklestit se neprostupnou houštinou spletitých paragrafů a prostudovat metráky spisů až k nezvratnému rozsudku nad šíbry je opravdu pro silné povahy.

Jádro pudla zřejmě spočívá v tom, že - jak vidno z aktuálně vyřezaných „píšťalek“ - v našem právním prostředí rozhodně není nouze o vrby.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Poměry a průměry

    Maminka kamaráda Petra byla vídeňská Češka. Když ovdověla, přestěhovala se s dítětem do pražské Libně. Její  důchod přepočítaný na koruny jí umožnil slušné živobytí.

  • Václav Souček: Ego

    Konzervativci drtivě vyhráli a premiér slíbil vrátit Britům sebedůvěru. EU bude vlivného a s přispívajícího člena postrádat, a čeká ji přechodné období nových dohod.

  • Václav Souček: Kdo uteče

    Tak - s prominutím - ještě jednou: stát se to nemělo, ale bohužel se to znovu stalo. Odhadnout, kdy komu přeskočí v hlavě do zkratu, je problém neřešitelný.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.