Václav Souček: Zástupci a zástupy

Špičkový fotbalový komentátor Ladislav Škorpil usnadnil početným a pohodlnějším zástupům oprávněných voličů práci. Vysčítal pro ně, a předložil stručné porovnatelné údaje: z našich čtyřiceti politických stran a hnutí nabídlo své služby vlasti 841 kandidátů na celých 21 poslaneckých křesel Evropského parlamentu. 

Nebyl sám, kdo se nad složením kandidátních listin a profesní pestrostí uchazečů podivil. Rovněž si přál, abychom každopádně volili, neboť do Bruselu na sebe i udáváme.

Hlasování poslanců v Evropském parlamentu ve Štrasburku

Na konci volebního víkendu však u nás ovládly většinovou pozornost hokejová utkání a fotbalový mač pražských „S“, kdepak volby. Jinak stará vesta: volební absence vysoká, kdo nevolil, volil sám proti sobě, ale reptat bude proti všem.

Početných slov našich nepočetných zástupců k této dějinné události se v příštích dnech zajisté dočkáme. Výsledky souborně za Evropu? Jak se do lesa volalo, tak se z lesa ozvalo.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Vadí - nevadí

    Máme za sebou noc planoucích ohňů a první májový den měsíce lásky, kalendářem značený též coby Svátek práce. A také výročí přijetí do svazku Evropské unie.

  • Václav Souček: Dvojí kvalita

    Stručné informace uvádějí, že téměř dvě třetiny obyvatel ČR – zejména z mladších generací - přitakávají našemu členství v Evropské unii, neboť jsou si vědomy výhod. 

  • Václav Souček: Kdo a kým

    Dva díly redakčních sborníků „Kdo byl kdo ve XX. století“ obnášejí téměř tisícovku stránek. Úctyhodná práce, pro žurnalisty znamenitá studnice faktografií.