Vajglovník sbírá v Pardubicích nedopalky. Kuřáci jich denně zahodí tisíce

10. únor 2017 08:36

Je to zakázané, ale někteří kuřáci si přesto zapálí v přístřešku autobusové zastávky a doufají, že si jich strážníci s pokutovým blokem nevšimnou. Větší problém než samotné kouření jsou pro město nedopalky. Lidé je odhazují na zem a třeba v Pardubicích se na jejich úklid musel speciálně zaměřit jeden pracovník.

Zákaz kouření na zastřešených zastávkách kontrolují strážníci jen namátkově. Úspěšnost ale příliš vysoká není, strážník v uniformě je nepřehlédnutelný a tak kuřáci často stačí cigaretu típnout. Jenže městská policie má i kamery, a pokud je kouřící občan na záznamu, je to už důkaz, že přestupek spáchal a pak je na strážnících, jestli mu domluví nebo dají pokutu, ta je většinou pět set korun.

Podle mluvčí pardubických strážníků Lenky Uskobové není ani výjimkou, že ostatní cestující pod přístřeškem kuřáka sami okřiknou a pošlou ho kouřit dál. Nejčastěji se lidé tohoto přestupku dopustí večer a v noci, třeba cestou z baru a restaurace.

Nedopalky má na starosti vajglovník

Nedopalky jsou pro město asi větší problém, než samotné kouření. Okolí zastávek je poseté zbytky cigaret, kterých kuřáci denně zahodí několik tisíc. Je jich tolik, že třeba radnice prvního městského obvodu vyčlenila ze své uklízecí čety jednoho speciálního pracovníka, říkají mu vajglář nebo vajglovník a má na starosti jen likvidaci nedopalků.

Například teď v zimě, když mrzne, je úklid prakticky nemožný. Filtry jsou přimrzlé k zemi a často nejde okolí zastávky vyčistit úplně. Proto obvod čeká na oteplení a chystá velký jarní úklid.

V Pardubicích sbírá nedopalky speciálně vyčleněný pracovník. Říkají mu vajglovník

Čtěte také

autor: ba
Spustit audio