Vánoční diskriminace samotářů

obývák, domov, pohoda, vánoce na ponožkách, nohy, ponožky

Už několik let u nás existuje skupina, která se jmenuje JRS – Jsme rádi sami. Moc se o ní neví, což je logické. Když je někdo rád sám, tak se nepotřebuje zviditelňovat. Přesto mě oslovil předseda této skupiny a poprosil mě, jestli bych nemohla do dnešního vypravování nápovědy zařadit jejich výzvu, kterou nazvali: Vánoční diskriminace samotářů.

Protože si myslím, že každý z nás má v rodině, mezi přáteli nebo v blízkém okolí někoho, kdo je samotář, rozhodla jsem se, že vám výzvu skupiny JRS – Jsme rádi sami, pošlu po rozhlasových vlnách. Tady je:

„Vážení posluchači Českého rozhlasu Pardubice!

Už se na nás zase ze všech stran valí, že se blíží Vánoce! A my všichni, co jsme rádi sami, víme, že nás čekají smutné vánoční dny, protože všichni, kdo sami rádi nejsou, nám naši samotu musí osladit! A my si, jako každý rok, budeme říkat, dejte nám všichni pokoj! Kdy vám konečně dojde, že nám absolutně nevadí, že budeme na Vánoce doma sami!? Odmítáme společnosti sloužit jako odstrašující příklad pro ty, kteří by nejradši strávili vánoční svátky tak, jako my! O samotě a v klidu! Ale nemůžou! Oni dokonce nesmí, protože na rozdíl od nás, nejsou sami jako my!

Ze všech stran je masírují sdělovací prostředky svými dávno přežitými hesly! Heslo první:

Rodiny mají být o Vánocích spolu! Síla rodiny se projeví ve vánoční soudržnosti!

Jasně! Ať žije soudržnost! Hlavně ta rodinná! Ti, co čekají návštěvu, skřípou zuby, protože jim některé rodinné návštěvy naruší chod a klid jejich vánoční domácnosti. A ti, co musí odjet na povinnou vánoční návštěvu za příbuznými, neradi opouštějí své vánoční domovy, protože doma by si vánoční svátky užili daleko pohodlněji a po svém!

Heslo druhé, kterým nás sdělovací prostředky masírují, je:

Nikdo nesmí o Vánocích zůstat sám!

A proč ne? Co je špatného na tom, být o Vánocích sám? My, samotáři, se s těmi, kteří nám za to stojí, scházíme během roku, v čase, který se hodí oběma stranám! Nevidíme sebemenší důvod, proč bychom se měli s kýmkoli scházet na vánoční povel!

Heslo třetí:

Nezapomeňte na nikoho, kdo zůstane doma sám a za oknem tajně pozoruje šťastné, vánočně nazdobené domácnosti, plné lásky!

Prosím vás, a to řekl kdo?!

Kdo řekl, že za oknem tajně pozorujeme šťastné, vánočně nazdobené domácnosti, plné lásky? Známe své sousedy velmi dobře a nemíníme si je idealizovat jenom proto, že jsou Vánoce!

Heslo čtvrté:

Zazvoňte u dveří toho, o kom víte, že je doma sám, s miskou cukroví a s milým slovem!

Tak na to zapomeňte! Všichni! My, co jsme doma rádi sami a proto také sami jsme, vypínáme zvonky 23. prosince a zapínáme je druhý den nového roku. Užijte si své Vánoce a my si ve svých spokojených samotách užijeme zase své.“

Za skupinu Jsme rádi sami, předseda Sam Samotář.

Moji milí posluchači, moje milé posluchačky a to je pro dnešek celé vypravování vaší nápovědy. Přesně za měsíc bude Štědrý den. Ale štědrý být nemusí! Hlavně ať je klidný a ve zdraví prožitý!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.