Ve Svitavách začínají zápisy dětí do škol

22. leden 2004

Ve Svitavách dnes začínají zápisy dětí do prvních tříd. Rodiče si mohou vybírat z šesti základních škol. Více k tomu redaktorka Věra Pavlasová.

"Podle odhadů by k zápisu mělo dnes a zítra přijít na 180 až 190 dětí narozených v období od 1.9.1997 až do 31.8.1998. Zápis bude probíhat podle spádových obvodů škol, ale rodiče mají právo na výběr školy pro dítě podle vlastního uvážení. Každý rok zažádá ve Svitavách podle místostarostky Marcely Sezemské o odklad zahájení povinné školní docházky zhruba 10 až 15 procent rodičů. Také předpokládá, že letos to bude asi deset procent rodičů. Důvody jsou především zdravotní, posuzují je lékaři a psychlogové."

školačka
autor: PAV
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.