Ve Vysokém Lese u Litomyšle bude stát třetí lesní kaple. Chystá se k ní pouť

21. březen 2014

Ve Vysokém Lese, poblíž stejnojmenné osady, kterou najdeme mezi Litomyšlí a Poličkou, bude stát obnovená kaple. Lesní kapličku tu totiž kdysi nechal postavit rod německých statkářů, dnes už bychom z ní našli jenom základy.

Spolek archaických nadšenců ze Sebranic opravil ve Vysokém Lese už druhou kapličku, na opravu čeká třetí kaple.

„Každá je úplně jiná. První – Demelova kaple, která je na začátku Sněženkového údolí směrem od Vysokého Lesa, byla dřevěná, pro nás trochu jednodušší. Nejtěžším úkolem bylo najít místo, kde kaple stála,“ říká předseda spolku Vojtěch Kmošek.

Druhou opravenou kaplí je Killerova a na svoji opravu čeká třetí – Schlezingerova kaple.

„Přesně nevíme, komu byla Schlesingerova kaple zasvěcena, ale víme, kdo ji postavil. Ta nás čeká v letošním roce. Problém je organizační, kaple stojí uprostřed lesa a není tam žádná použitelná cesta, po které by se dal dopravit materiál,“ vysvětluje Kmošek.

Opravy třetí kapličky se chystají v dubnu. Pomoci může každý. „Ať už svojí vlastní prací, finančním příspěvkem nebo darem materiálu – cihel, vápna – budeme rádi,“ přeje si.

Na 23. března je naplánovaná pouť, která začíná u druhé obnovené kaple, a končit bude u třetí. „Budeme putovat, zakončíme to krátkou bohoslužbou a výletem do Sněženkového údolí,“ zve na akci předseda spolku.

Odhalování základů původní Schlesingerovy kaple
Schlesingerova kaple - pohledy

Vysoký Les
autor: BRA
Spustit audio