Vegetariánské burgery
Máte rádi pořádné šťavnaté burgery? A nebojíte se vyzkoušet i jejich bezmasou variantu? V dnešních apetýtových receptech pro vás máme tip na burgery vegetariánské.
Potřebovat budete zejména luštěniny. Pro naše zdraví jsou velmi prospěšné. Jejich pravidelná konzumace snižuje například obsah tuku v krvi a kornatění tepen.
Co potřebujete?
- 200 g uvařených červených fazolí
- 100 g uvařené červené čočky
- 100 g salátových listů
- 8 celozrnných bulek
- 2 mrkve
- 2 šalotky
- 1 vejce
- 1 stroužek česneku
- 1/2 červené cibule
- 1 lžičku kari
- 1 lžičku lahůdkového droždí
- sůl a pepř
Postup:
- Předehřejeme si troubu na 190 stupňů.
- Dále si v mixéru rozmixujeme uvařené fazole, čočku, šalotku a také česnek.
- Následně přidáme očištěnou a nastrouhanou mrkev.
- Směs osolíme, opepříme, přidáme kari a droždí.
- Nakonec zapracujeme vejce.
- Následně vytváříme placičky, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečeme asi 40 minut.
- Servírujeme tak, že bulky rozpůlíme, na každou polovinu dáme kolečko červené cibule a pár lístků salátu, následně vložíme na salát burger a přiklopíme.
Tip: Na dochucení lze použít například i veganskou tatarku.
Související
-
Celozrnná pizza
Tentokrát zavítáme do italské kuchyně. Vybrali jsme recept na pizzu. I když nutno dodat, že úplně první placky pizzy, tedy chlebové placky, dorazily do Itálie z Řecka.
-
Salát z bulguru s rajčaty
S rostoucími venkovními teplotami se vám možná bude hodit recept na něco lehce stravitelného. Přesně takový je dnešní bezmasý tip na salát z bulguru.
-
Špenátové knedlíčky s omáčkou z rajčat
K přípravě následující bezmasé pochoutky budete potřebovat kromě špenátu především rajčata. Ta našemu zdraví prospívají díky obsahu přirozených antioxidantů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.