Velké výročí velkého divadla. V Pardubicích stojí už 110 let

11. prosinec 2019

Centrum města si bez téhle stavby neumíme představit. Na svém místě je secesní budova divadla už od dob, kdy byly Pardubice mnohem menší než dnes. Otevírala se 11. prosince 1909.

„Už kolem roku 1880 se přemýšlelo nad vznikem nějaké důstojné multifunkční budovy. Nakonec zůstalo jenom divadlo. Pardubice tenkrát měly pár tisíc obyvatel. Tehdejší politici uvažovali o městě a jeho rozvoji. Během svého volebního období chtěli udělat aspoň jednu velkou věc,“ přibližuje dnešní ředitel Východočeského divadla Pardubice Petr Dohnal.

Na oslavu odhalí sochu

Budova vyrostla za dva roky. Představuje vrchol tehdejší architektury a umění. „Byl to výrazný městotvorný prvek, který doplňoval další aktivity tehdejších radních. Tak vznikala jakási zlatá doba Pardubic.“

Ředitel Východočeského divadla v Pardubicích Petr Dohnal

Vrchol oslav 110 let podle Dohnala čeká divadlo symbolicky 11. prosince. „Poděkujeme všem, kteří tady pracovali anebo pracují. Pozvali jsme asi 450 lidí, dorazí jich kolem 200. Zajímavý večírek začíná v 18 hodin takovou slavností, kde si připomeneme výrazné události. Pokřtíme i ročenku mapující posledních patnáct let pardubického souboru a před Malou scénou ve dvoře odhalíme sochu. Jejím autorem je Pavel Novotný.“

Od 19 hodin následuje představení Divadelní komedie na hlavní scéně a zároveň Podivný případ se psem na Malé scéně ve dvoře. Diváci si můžou zvolit, na co půjdou.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související