Vepřová líčka na hřebíčku
Lákal ho východ, konkrétně Japonsko. Tamní kultura, architektura, příroda a také gastronomie. Nejen o Japonsku ale také například o české kuchyni si povídáme v dalších pondělních apetýtových receptech. Dozvíme se, jak vaří kuchař Oskar Klanert.
Na Vepřová líčka na hřebíčku potřebujeme (cca 4 porce):
- 800 g vepřová líčka
- 150 g cibule (šalotka)
- 50 g uzené slaniny
- 5 stroužků česneku
- 10-15 ks hřebíčku
- 1 polévková lžíce rajčatového protlaku
- 200 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
- trocha oleje
- bramborové pyré
Postup:
- Rozpálíme kastrol, dáme trochu oleje, orestujeme líčka, vyjmeme.
- Do výpeku dáme nahrubo nakrájenou cibulku i s kořenovou zeleninoou.
- Restujeme jen chvilku a hned přidáme slaninu, česnek a také hřebíček.
- Po chvilce vložíme zpět opečená líčka.
- Podlijeme vodou a dusíme doměkka, poté vyjmeme maso.
- Základ, který v hrnci zůstal z výpeku, propasírujeme přes sítko do dalšího hrnce, podlijeme ještě vodou, pokud je to husté, dochutíme solí.
- Můžeme i přisladit, když se nám to bude zdát kyselé po zelenině a protlaku.
- Vložíme zpět líčka, prohřejeme a servírujeme.
- Podáváme s bramborovým pyré, které připravíme tak, že uvařené brambory rozšťoucháme a mixujeme s máslem a se smetanou. Nakonec přidáme čerstvý zázvor.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.