Vepřová líčka na hřebíčku

Lákal ho východ, konkrétně Japonsko. Tamní kultura, architektura, příroda a také gastronomie. Nejen o Japonsku ale také například o české kuchyni si povídáme v dalších pondělních apetýtových receptech. Dozvíme se, jak vaří kuchař Oskar Klanert.

Na Vepřová líčka na hřebíčku potřebujeme (cca 4 porce):

  • 800 g vepřová líčka
  • 150 g cibule (šalotka)
  • 50 g uzené slaniny
  • 5 stroužků česneku
  • 10-15 ks hřebíčku
  • 1 polévková lžíce rajčatového protlaku
  • 200 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
  • trocha oleje
  • bramborové pyré

Postup:

  1. Rozpálíme kastrol, dáme trochu oleje, orestujeme líčka, vyjmeme.
  2. Do výpeku dáme nahrubo nakrájenou cibulku i s kořenovou zeleninoou.
  3. Restujeme jen chvilku a hned přidáme slaninu, česnek a také hřebíček.
  4. Po chvilce vložíme zpět opečená líčka.
  5. Podlijeme vodou a dusíme doměkka, poté vyjmeme maso.
  6. Základ, který v hrnci zůstal z výpeku, propasírujeme přes sítko do dalšího hrnce, podlijeme ještě vodou, pokud je to husté, dochutíme solí.
  7. Můžeme i přisladit, když se nám to bude zdát kyselé po zelenině a protlaku.
  8. Vložíme zpět líčka, prohřejeme a servírujeme.
  9. Podáváme s bramborovým pyré, které připravíme tak, že uvařené brambory rozšťoucháme a mixujeme s máslem a se smetanou. Nakonec přidáme čerstvý zázvor.
zdroj: Oskar Klanert

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.