Většina koupališť v Pardubickém kraji zůstává čistá. Zlepšila se i Seč

20. červenec 2018 08:10

Stav vody v přírodních koupalištích je v těchto dnech příznivý. Na většině míst je kvalita vody dobrá a sinice se ve vyšší koncentraci objevily jen na některých místech.

Nejhorší je klasicky rybník Rosnička na Svitavsku. Tam je zakázané koupání už od poloviny června, voda je plná sinic a hygienici tam naměřili průhlednost jen asi dvacet centimetrů. Na koupání to není, lidem hrozí vážné zdravotní komplikace a alergické reakce. Podobné problémy se na Rosničce ale opakují skoro každou sezónu.

Voda na Seči se začíná kazit, koupání je jen pro odvážné

Loďky na břehu čekají na novou sezonu

Voda v některých přírodních koupalištích v Pardubickém kraji se začíná kazit. V polovině června hygienici kvůli masivnímu rozmnožení sinic zakázali koupání v rybníku Rosnička na Svitavsku. Podle posledních odběrů je značně znečištěná i vodní nádrž Seč na Chrudimsku, i když úplný zákaz vstupu do vody zatím vydán nebyl.

Seč naopak měla lepší výsledky než při posledních testech. Před dvěma týdny už kvůli sinicím hygienici v sečské přehradě koupání nedoporučovali. Čerstvé výsledky jsou příznivější, možná pomohlo několik deštivých dnů a hodnocení je lepší.

Podle hygieniků se ale může stát, že vítr nažene sinice na některou část pláže, a takovým místům by se měli lidé vyhnout.

Pastvinská přehrada je na tom ještě líp, tam jsou podmínky ideální. To platí i pro nádrž Březina na Svitavsku nebo Tyršovu plovárnu ve Vysokém Mýtě.

Písníky jsou jistota. Velmi dobře jsou na tom Mělice nebo Březhrad. Podle nezávislého ekologa Jiřího Klicpery, který kvalitu vody sleduje dlouhodobě, je vůbec nejčistší voda na Hrádku u Stéblové, kde je průhlednost vody skoro dva metry.

Spustit audio