Vojenské muzeum v Králíkách je stále v pohybu. Armádní techniku můžete vidět i v akci

8. květen 2018
Česko – země neznámá

V oblasti Králického Sněžníku a Orlických hor najdete nejvíc pozůstatků československého pevnostního systému z let 1935 až 1938. A také celou řadu nadšenců, zapálených do vojenské historie, kteří neustále doplňují a rozšiřují expozice vojenského muzea v Králíkách.

Oblast okolo městečka Králíky představovala ve 30. letech 20. století nejsilněji opevněné území republiky. Na relativně malém prostoru vyrostly kromě malých pevnůstek a pěchotních srubů i tři mohutné dělostřelecké tvrze. A vojenské muzeum v Králíkách je vlastně pojítkem mezi těmito památkami historie.

Expozice muzea přibližují zásadní etapy ve vývoji československé a české armády, její výzbroj a výstroj. Je to největší vojenské muzeum ve východních Čechách a armádní techniku můžete při speciálních příležitostech vidět v akci přímo v terénu. Součástí muzea je totiž předváděcí polygon, s plochou 40 000 metrů čtverečních.

Vojenské muzeum se nachází v místní části města Králíky, v Prostřední Lipce. Už na první pohled vás upoutá nejen těžká vojenská technika ve venkovní expozici, ale určitě i tři vysoké silážní věže. Muzeum totiž sídlí v prostorách bývalého zemědělského areálu. A právě sem v roce 2000 přemístili svoje aktivity nadšenci z Muzea československého opevnění, dělostřelecké tvrze Bouda. Vojenské muzeum má venkovní expozici a před osmi lety byla zkolaudovaná rozlehlá výstavní hala o ploše 2 400 metrů čtverečních.

V muzeu se můžete projít několika tematickými okruhy. „První se zaměřuje na působení českých vojáků ve službách Rakousko-Uherské monarchie, další přibližuje život českých legionářů,“ vysvětluje provozní ředitel Vojenského muzea Martin Večeř. „Návštěvníci si pak mohou prohlédnout i originální techniku, která se objevovala na frontách druhé světové války. Následuje období Varšavské smlouvy a závěr expozice patří současné technice a vybavení Armády České republiky. Expozice ale stále ještě dotváříme, rozšiřujeme a kompletujeme,“ dodává Martin Večeř.

Pozor, zamořeno!

Expozice Vojenského muzea Králíky jsou pestré. „Hlavním naším cílem a snahou je přiblížit návštěvníkům nejen výzbroj a výstroj, ale i další exponáty z nejrůznějších oblastí armády,“ uvádí Martin Večeř. „V naší expozici tak najdete i polní kuchyni nebo obytný automobil, stejně jako nejrůznější typy munice.“

Pohled do areálu Vojenského muzea v Králíkách

Ve výstavní hale nechybí ani prostředky ochrany proti bojovým otravným látkám a zbraním hromadného ničení. Mezi nejrozměrnější exponáty patří protiletadlový komplet 2K12 KUB, pásové vozidlo, které má na svojí nástavbě otočnou odpalovací rampu pro tři rakety. Jedná se o techniku, která stále ještě je, i když v modernizované podobě, ve výzbroji naší armády.

Období druhé světové války pak reprezentuje například protiletadlový kanón VZ 44S nebo slavný tank T34, vyvinutý v Sovětském svazu na přelomu 30. a 40. let minulého století. Tento tank si mohou při dynamických ukázkách vojenské techniky návštěvníci prohlédnout v akci, tedy kromě střílení.

Cihelna, letos po jednadvacáté

Vojenské muzeum Králíky má otevřeno celoročně, každý den kromě pondělí. Je také hlavním zázemím při akci Cihelna zaměřené na vojenskou historii a techniku minulého století. Akce Cihelna, která má za sebou už dvacet ročníků, si získává stále více příznivců. Hlavním bodem programu je vždy několik bojových ukázek v režii vojenskohistorických klubů, převážně s tématem druhé světové války. Nechybí ani prezentace Armády ČR, integrovaného záchranného systému, policie, vězeňské služby nebo celní správy.

Pohled do expozice Vojenského muzea v Králíkách

Hlavním pořadatelem akce Cihelna je město Králíky, v jehož okolí se akce odehrává, Armáda ČR a společnosti Armyfort, která je provozovatelem vojenského muzea. Letošní Cihelna se uskuteční ve dnech 17. - 18. srpna, věnovaná bude roku 1938 a ponese podtitul „Od zrady k válce“.

Otevírací doba:
Celoročně úterý až neděle

říjen - duben 10 až 16 hodin
květen - září 9 až 17 hodin

autor: BRA
Spustit audio