Volby v Pardubicích i v Chrudimi vyhrálo ANO, v Ústí a Svitavách starostové posty obhájili

8. říjen 2018 08:10

Výsledky voleb jsou sečtené a jejich vítězové hned v sobotu večer zahájili první koaliční jednání. Náročné to bude určitě v Pardubicích, kde zvítězilo hnutí ANO, aby ale mělo převahu v zastupitelstvu, musí najít společnou řeč i s dalšími stranami, které mají mandát.

V Chrudimi vyhrálo doteď opoziční hnutí ANO, ale je zatím předčasné tvrdit, že druhé SNK - ED starosty Petra Řezníčka skončí v opozici. Jednodušší by to mohli mít starostové Ústí nad Orlicí a Svitav, ti svá křesla obhájili a jejich sdružení mají poměrně silný mandát k vyjednávání.

Chrudim

V komunálních volbách v Chrudimi těsně zvítězilo hnutí ANO 2011. Na druhé SNK-ED má náskok skoro dvě procenta. Oběma v 27členném zastupitelstvu patří šest křesel. Je to podobný výsledek jako před čtyřmi lety. Přesto Vítězné ANO Františka Pilného nemá křeslo starosty úplně jisté, pokud by se spojili s Piráty a Chrudimáky, bude jim k většině chybět v 27 členném zastupitelstvu jeden mandát. Většinu ale nemá ani dosavadní koalice SNK-ED, ČSSD, ODS a Koalice pro Chrudim.

Svitavy

Ve Svitavách jednoznačně obhájil post starosty David Šimek za Sdružení pro město Svitavy s historicky nejlepším výsledkem.  Oproti minulým volbám sdružení posílilo o téměř sedm procent.

Sdružení pro město Svitavy vyhrálo s výraznou převahou a s 13 mandáty před druhým hnutím ANO, které má v 26členném zastupitelstvu tři křesla. Stejný počet zastupitelů bude mít i ODS a Piráti, KSČM dva a sociální demokracie získala jeden mandát. Podle lídra Davida Šimka sdružení dnes zahájí jednání o povolební koalici se všemi politickými stranami a sdruženími, které budou v městském zastupitelstvu, s výjimkou KSČM. Počítají ale hlavně se spoluprací s ODS , což jim zajistí pohodlnou převahu

Ústí nad Orlicí

Výrazně zvítězilo i sdružení Ouštáci v Ústí nad Orlicí. Mají ještě o jeden mandát víc, než měli po volbách v roce 2014. Spolu s nimi získalo zastupitelská křesla dalších šest partají.

V Ústí nad Orlicí je 27 zastupitelů, Ouštáci mají 10 křesel, druhé sdružení Ústí žije pět, třetí sdružení Ústí 2014 Patrioti tři, stejně jako ODS. Po dvou křeslech budou mít KSČM, KDU-ČSL a Změna pro Ústí.

Do teď vládla koalice sdružení Oušťáci, ČSSD, KDU-ČSL a ODS. Podle starosty Jiřího Hájka z Ouštáků je pravděpodobné, se půdorys koalice zřejmě příliš nezmění. Jen sociální demokracii, která se do zastupitelstva nedostala, nahradí sdružení Ústí žije, které vede současný místostarosta Jiří Preclík. Ten byl v posledních volbách zvolený za ČSSD. Takže strany v koalici se změní, ale lidé možná zůstanou stejní.

Pardubice

V krajském městě jednoznačně zvítězilo hnutí ANO, má 13 mandátů. Druhá ODS 7, Piráti 5, a Pardubáci Společně čtyři. Po třech křeslech bude mít v 39členném zastupitelstvu Koalice pro Pardubice a Sdružení pro Pardubice, ČSSD výrazně propadlo a zůstaly mu dva mandáty, stejně jako komunistům.

Stávající primátor Martin Charvát z ANO jako první jednal s ODS, a naznačil, že chce širokou koalici - v pondělí večer je proto naplánované společné jednání s ODS, Koalicí pro Pardubice a Sdružením pro Pardubice a ČSSD. Otázka ale je, jestli všichni dokážou najít shodu volebních programů a snadné to nebude.

Je i teoreticky možné, že se Pardubáci společně, kteří spolupráci s ANO odmítají, pokusí sami vytvořit koalici s ostatními stranami, kromě KSČM. Takže ve hře je víc možností, v každém případě jediné jisté je, že v opozici zůstanou komunisté, další vývoj záleží na schopnosti jednotlivých lídrů dělat kompromisy.

Spustit audio