Vrásky, povislá víčka, velké břicho? Jak pomůže moderní medicína

4. leden 2016

Dali jste si novoroční předsevzetí, že zhubnete a budete o sebe lépe starat, abyste se dobře cítili i lépe vypadali? S tím vám může pomoci také estetická medicína. Prozradíme, jaké jsou dnes i pro běžného člověka dostupné možnosti.

Častým novoročním předsevzetím je právě zhubnout. Nikdy se to ale samozřejmě neobejde bez naší snahy. Je potřeba upravit životní styl, zdravě jíst a cvičit. V čem nám ale estetická medicína může pomoci, je zformovat a vytvarovat postavu.

„Pokud máte na těle místa, která ani nejintenzivnějším cvičením nikdy nezhubnete, tak ty vám může pomoci vytvarovat liposukce,“ říká lékařka a primářka kliniky estetické medicíny Marta Moidlová. Podle ní se takto řeší třeba široké boky a stehna nebo povolené břicho. To si velmi často nechávají liposukcí odstranit nejen ženy, ale i muži.

Liposukcí nezhubnete, zformujete postavu

A jak taková liposukce vlastně probíhá? Na co by se člověk, který o ní uvažuje, měl připravit? „Především je nutné odborné lékařské vyšetření a konzultace, kde by měl lékař velmi podo ně vysvětlit co člověka čeká,“ říká lékařka Marta Moidlová a doplňuje: „Výhodou současné medicíny je ale třeba to, že už se menší zákroky nemusí provádět v celkové anestezii, stačí jen lehká narkóza a pacient pak může jít hned do dvou hodin domů,“ popisuje Marta Moidlová.

Podle ní si dnes můžeme vybrat hned z několika druhů liposukcí. Pokud nemáme na mysli tzv. bezbolestnou, což je jen název, s klasickou liposukcí to nemá nic společného, tak u té skutečné napustí odsávanou oblast speciálním roztokem se znecitlivující látkou, tuk se rozpustí a pak záleží jaká liposukce s provádí. U té klasické se různými průměry kanyl, tedy takových trubiček odsává tuk.

„To je dnes už ale vylepšeno tzv. liposukcí vibrační, kdy se pomocí vibrace rovnoměrnějšímu a šetrnějšímu odsávání těch daných partií,“ popisuje Marta Moidlová a dodává ještě další nejmodernější typy liposukce: „ Pokročilé metody jsou laserové, kde laserové paprsky danou oblast rovnoměrně rozmělní. Laser navíc také dokáže vypnout kůži. Protože, když byla doposud vyplněná tukem, tak pak hrozí, že když tuk odstraníme, tak kůže povolí. To umí laser také řešit.“

Co s vráskami a povislými víčky

Nejlepší prevencí vrásek je podle lékařky Marty Moidlové injekce botulotoxinu. To je ale jed, tedy není to nebezpečné? „ Já vždycky říkám, že základní lék na srdce je z prudce jedovaté květiny, a nebo, že hadí sérum nás potom zachrání přes smrtí po uštknutí jedovatým hadem. Stejné je to i s botulotoxinem. Ten se navíc užívá nejen v estetické medicíně, ale i v řadě jiných lékařských oborů. Třeba v neurologii u miminek pro určitý typ křečí, které dokáže uvolnit. V estetické oblasti zabrání pohybu a stahování mimického svalu. My se tak nemůžeme zamračit a vráska se přestane tvořit.“

Aplikace botulotoxinu

Pokud už ale vrásky máme, tak potom nastupují další metody, těch je spousta, ale jedna z nich je použití výplňového implantátu, který dokáže jednak vyplnit rýhu, ale také doplnit objem v obličeji.

„Jsou to látky, které jsou připraveny v injekční stříkačce v podobě gelů,“ říká lékařka Moidlová a vysvětluje: „Nejpouživanější je kyselina hyaluronová, což je navíc látka, která je tělu vlastní. Je přítomna v těle v koubech, v očním sklivci, v nervových buňkách , ale především v kůži. Tam nám ale postupem věku ubývá, ale těmito metodami ji tam můžeme přidat.“

Jeden z nejžádanějších zákroku ale není ani liposukce ani výplňové implantáty – je to operace očních víček. Ta se provádí nejen z důvodu estetických, ale i vůbec zdravotních. Povolená víčka totiž zhoršují naše vidění a mohou způsobit širokou škálu potíží- únavu očí a z toho bolesti hlavy a únavu celého organismu.

autor: RUS
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.