Vstupenky na Smetanovu Litomyšl můžete koupit už dnes

7. březen 2018 08:50

V 10 hodin začíná předprodej vstupenek na Mezinárodní operní festival Smetanova Litomyšl. V nabídce jich je okolo třiceti tisíc. Lidé můžou vybírat z programu, který nabízí rekordních osm oper - například Libuši od Bedřicha Smetany nebo Její Pastorkyni od Leoše Janáčka, ale také nejrůznější koncerty a dokonce balet pražského Národního divadla. Letošní ročník je jubilejní, festival slaví 60. narozeniny.

První ročník byl ale už v roce 1946, takže 12 ročníků chybí. Už po roce 1946, kdy byl první ročník, se festival konal na přeskáčku, a nejdelší přestávku měl festival Smetanova Litomyšl v období tzv. Pražského jara, tzn. v letech 1966 až 1973. Teprve od roku 1976 můžeme mluvit o jeho nepřetržitém trvání.

Umělecký ředitel festivalu Vojtěch Stříteský nechce, aby to 60. výročí bylo vnímáno jako něco starého nebo obstarožního. Podle něj se festival dívá hodně dopředu a zakládá si na mladém publiku a mladých účinkujících.

Litomyšl léčí duši. Svou energií a krásou

Litomyšl, historické jádro města

Ve východních Čechách můžete navštívit několik lázeňských měst. Pouze jediné se ale zaměřuje na léčbu duše. Speciální prameny vám nabídne Litomyšl.

Samozřejmě návštěvníci uslyší klasiku, v Litomyšli zazní osm oper, některé dokonce v premiéře, můžeme slyšet Velkou mši od Johanna Sebastiana Bacha, přijede sem špičkový mexický operní pěvec Javier Camarena, který bude účinkovat v České republice poprvé a vůbec nebylo jednoduché ho získat.

Na zámeckém nádvoří vystoupí společně s Janáčkovou filharmonií i Jarek Nohavica nebo kapela -123 minut. A bude toho podstatně víc. Bude nejlepší si vybrat co nejdříve.

Je skoro pravidlem, že některé vstupenky jsou rozebrány okamžitě. Předprodej odstartuje v 10 hodin, a koupit si je zájemci mohou několika způsoby, telefonicky nebo osobně na všech prodejních místech Ticketportalu a také online na webu www.smetanovalitomysl.cz. Rezervační systém zatím po celý uplynulý týden nabízel vstupenkové balíčky, teď už se budou prodávat vstupenky na jednotlivé koncerty.

Spustit audio