Litomyšl léčí duši. Svou energií a krásou

Ve východních Čechách můžete navštívit několik lázeňských měst. Pouze jediné se ale zaměřuje na léčbu duše. Speciální prameny vám nabídne Litomyšl.

Klasické prameny v Litomyšli nenajdete

Litomyšl nemá termální ani minerální prameny. Ve městě ale vyvěrají "prameny ducha". Minout je nemůžete, stačí, když se projdete historickým centrem s malebnými zákoutími a parky, uličkami s výjimečnou architekturou a stopou význačných umělců. Tak můžete, díky této pozitivní energii, dopřát duši úlevu a odpočinek.

Litomyšl na tom postavila svoji image a před dvěma lety se prohlásila za první české lázně ducha. Třetí lázeňskou sezónu právě otevírá... a pokud se do Litomyšle vypravíte, svou léčebnou terapii můžete začít třeba procházkou po zámeckém návrší.

Turisty nejvíce přitahuje zámek

Hlavní dominantou města je renesanční zámek, národní kulturní památka a památka UNESCO. Každoročně přitahuje tisícovky turistů a nabízí jim hned několik prohlídkových tras. Ve sklepení zámku můžete navštívit také stálou expozici soch Olbrama Zoubka, ve druhém patře zámku i Městskou obrazárnu. Na zámku se ale můžete nechat i oddat.

Pohled do hlediště zámeckého divadélka v Litomyšli

Unikátní divadélko

Klasicistní rodinné divadlo na litomyšlském zámku patří mezi evropské i světové unikáty. V dřevěném divadélku, kam se vejde asi 120 diváků, patří k tomu nejcennějšímu soubor divadelních kulis od významného vídeňského malíře Josefa Platzera. Divadélko už několikrát využili také filmaři (točil se tu např. britský seriál Červený bedrník), výjimečně se tu konají koncerty či divadelní představení.

Portmoneum

Portmoneum - muzeum Josefa Váchala v Litomyšli existuje 21 let. Téměř za pět minut dvanáct se tu restaurátorům podařilo zachránit unikátní nástěnné malby, kterými ve 20. letech minulého století vyzdobil stěny prostého domku v litomyšlské čtvrti Záhraď malíř, grafik a spisovatel Josef Váchal.

Rodný byt Bedřicha Smetany

V přízemí bývalého zámeckého pivovaru můžete navštívit rodný byt Bedřicha Smetany. Expozice vám nepřiblíží pouze dobu skladatelova dětství, ale nabídne i širší pohled do jeho života a tvorby, včetně ukázek smetanových slavných symfonií a oper. Expozici spravuje Regionální muzeum v Litomyšli, v době konání hudebního festivalu Smetanova Litomyšl se obvykle konají v rodném bytě také sezónní výstavy.


Kdy mají otevřeno:
Státní zámek Litomyšl
Duben, říjen: soboty, neděle a svátky 10.00-16.00
Květen: úterý-neděle, 10.00-16.00
Červen: úterý-neděle, 10.00-17.00
Červenec-srpen: úterý-neděle, 10.00-18.00
Září: úterý-neděle 10.00-17.00
Portmoneum
Sezóna (01.05. - 30.09.) - úterý až neděle 9:00 - 12:00, 13:00 - 17:00
V dubnu a říjnu otevřeno o víkendech (so, ne) 9:00 - 12:00, 13:00 - 17:00.
Mimo sezonu (1.10.-30.4.) - po předchozí telefonické domluvě.
Rodný byt Bedřicha Smetany
duben, říjen: So, Ne 9-12, 13-17
květen-září: Út-Ne 9-12, 13-17
Prohlídky mimo otevírací dobu je možné objednat pro skupiny minimálně 10 osob na tel. 461 615 287 nebo na info@rml.cz

autor: BRA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.