Vymodlená Archa stojí na břehu Bajkalu. A Noe je škola

23. listopad 2018

Zatím poslední kostel v Pardubicích slaví 20 let. Modlitebnu Církve bratrské najdete v Lonkově ulici v Polabinách. Byli jste tam někdy?

V sobotu 24. listopadu mezi 14. a 18. hodinou bude den otevřených dveří. „V kavárně u kávy anebo při prohlídce objektu se dozvíte víc o práci s dětmi a dorostem, o bohaté činnosti Seniorklubu Archa a mnoho dalších informací. Zároveň se představí dlouhodobá aktivita Církve bratrské Archa, kterou je už 14 let finanční podpora dětského domova na Ukrajině,“ říká za organizátory Vladimír Lukáš.

Historie starší než republika

Archa patří Církvi bratrské. První členové se do svobodné reformované církve dostali už v roce 1915. „Významný byl rok 1970, kdy jsme pro církev koupili takový první objekt na rohu Pernštýnské a Kostelní ulice. Upravili jsme ho, zrekonstruovali a byli jsme tam 28 let. Pak už prostory nestačily. Obětavost členů směrem k nové modlitebně byla velká, ale nechyběla ani pomoc ostatních sborů, vedení církve. Poslední půjčky jsme splatili někdy v roce 2015.“

Podle Vladimíra Lukáše se Archa nestavěla jenom jako církevní objekt, spíš jako multifunkční. „Měl to být dům otevřený veřejnosti, úplně všem. Po dvaceti letech můžeme konstatovat, že se záměr zcela naplnil.“

Nejrozsáhlejší činností Církve bratrské v Pardubicích je provoz Křesťanské mateřské a základní školy Noe. „Církev nese celé zřizovatelské břemeno. Klademe důraz na morálku, společenství, spolupráci. Tomu jsou i přizpůsobené metody, kterými učíme. Zájemce musíme dokonce odmítat, protože se jich hlásí hodně. Teď řešíme zázemí, aby děti byly ve vyhovujících prostorách,“ říká ředitelka školy Lenka Macháčková.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.