Vysoké Mýto přijde o unikát. Pole uprostřed města nahradí domy a byty

7. červen 2018 10:15

Vysokomýtská radnice připravuje prodej pozemků v lokalitě za pivovarem. Přijde tak o 10hektarové pole, které je unikátní svou polohou přímo uprostřed města. Připravené parcely jsou nachystané pro stavbu rodinných a bytových domů.

Radnice o zastavění pole za pivovarem usilovala dlouho. Hlavním problémem byl výkup pozemků. S tím se radnice potýkala přibližně dvacet let, říká nezávislý starosta František Jiraský: „Trvalo dlouho, než jsme všechny ty pozemky vykoupili. Začalo se s tím už v 90. letech. To pole, které by postupně podle územního plánu mělo být zastavěno, má 10 hektarů a bylo tam několik desítek vlastníků.“

Zhruba před dvěma roky se radnici podařilo získat klíčové pozemky a tak začala příprava - tedy výstavba inženýrských sítí, příjezdových cest apod.

Urbanistický návrh řešení lokality za pivovarem ve Vysokém Mýtě

Majitelé pozemků pro samostatné rodinné domy se budou losovat. Zájemci mají do zítřka čas se přihlásit, složit kauci a pak musí doufat. Cena parcel je předem stanovená na základě znaleckého posudku, takže o nových majitelích rozhodne opravdu náhoda. Bude to jak při loterii, kdy se z osudí budou za přítomnosti notáře tahat míčky. Pozemky pro řadové doby budou vybrané pomocí aukce. Kdo dá víc, ten pozemek dostane.

Letohrad bude mít novou čtvrť. Pozemky nad Bažantnicí jsou rozprodané

Na některých parcelách nad Bažantnicí už se staví

Letohrad bude mít zanedlouho novou čtvrť. V lokalitě Nad Bažantnicí teď panuje čilý stavební ruch. Zájem o volné parcely překvapil i samotnou radnici a ta proto chystá připravit pro výstavbu další pozemky. V Letohradě tak vzniká doslova na zelené louce nová městská část.

U řadových domů, které se budou prodávat v aukci, je stanovený termín, dokdy musí být postavené. Radnice totiž předpokládá, že o tyto parcely budou mít zájem developeři a město tak nechce, aby tam pozemky ležely ladem. Od podpisu smlouvy do tří let musí být řadové domy postavené. Je to ale jen jedna z podmínek, kterých je ve skutečnosti víc.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio